Imunološkinja: Između dve doze vakcine u Britaniji preporučeno 12 nedelja

Zdravlje 26. feb. 202118:06 > 27. feb. 2021 09:1310 komentara
Podeli:

Imunološkinja Marija Zarić iz Londona kaže da je u Velikoj Britaniji preporučeno vreme između dve doze vakcine 12 nedelja i da su ispitivanja AstraZenekine vakcine pokazala da je njena efikasnost bila veća kada je razmak između dve doze bio između šest i 12 nedelja. Dodaje da jeste svuda u svetu problem nabavka vakcina, a da je namera da se zaštite najugroženiji "u nakraćem mogućem roku, posebno u zimskom periodu".

„Ovakav pristup je zasnovan na naučnim dokazima koji su pokazali da se procenat smrtnosti od kovida i rizik od teške bolesti značajno smanjuju već posle prve doze. Takođe, rezultati ispitivanja Oksford-Zeneka vakcine su pokazali da je efikasnost vakcine posle druge doze bila nešto veća u grupi koja je imala između šest do 12 nedelja između dve doze, nego kod onih koji su imali manje od šest nedelja razmaka između dve doze, a i imunolozi su se generalno složili da je povećanje tog intervala na 12 nedelja zapravo poželjno i da pomaže stvaranje boljeg imunog odgovora, tako da je odluka da se u Britaniji daje druga doze vakcine posle 12 nedelja“, kazala je ona u Danu uživo na TV N1.

Kaže da što se tiče dužine imunog odgovora i koliko dugo smo zaštićeni „to se za sada ne zna i još se prati“.

Podseća da se u „jesen prošle godine pojavio novi, britanski soj koronavirusa“, koji je od tada otkiven u mnogim delovima sveta, kao i da se poseban soj pojavio i u Južnoj Africi, „i on deli neke mutacije sa britanskim“. I u Brazilu se pojavila još jedna varijanta virusa koja sadrži skup dodatnih mutacija i čini se da se ovi novi sojevi šire lakše i brže od prethodnih sojeva što može dovesti do više slučajeva kovida i  „do većeg opterećenja zdravstvenog sistema i potencijalno više smrtnih slučajeva“.

Dodaje da su u laboratorijuimskim uslovima rađena istraživanja na kulturama ćelija pokazala da postojeće odobrene vakcine prepoznaju ove nove sojeve virusa i mogu da ih neutrališu, „sa nešto manjim kapacitetom“ u odnosu na onu originalnu verziju virusa.

„Naravno da li je tako i na terenu, to se još istražuje. Sve ovde odobrene vakcine su efikasne i protiv novih sojeva jer smanjuju broj teških oblika bolesti i stopu smrtnosti, ali između njih postoje razlike u smislu koliko su efikasne u sprečavanju pojave simptoma i transmisije bolesti, ali to se još pomno istražuje i očekujemo rezultate tih studija“, kaže Zarić.

Kaže da se, kada se radi o proizvodnji vakcina, preporučuje se proizvođačima da modifikuju svoje već odobrene vakcine u skladu sa novim sojevima, kako bi bile efikasnije. Kaže i da se u Britaniji vrše ispitivanja o kombinovanom pristupu vakcinisanju, odnosno da neko dobije u prvoj dozi jednu, a u drugoj neku drugu vakcinu.

A na pitanje da li je dojenje kotraindikacija za vakinaciju, kaže da nije, „znači preporučuje se dojiljama“, a što se tiče trudnica, u Britaniji im se preporučuje ukoliko imaju neke pridružene bolesti zbog kojih bi mogle da razviju teži oblik bolesti.

„Ovde je jedina kontraindikacija za vakcinu ako ste imali neke ozbiljne alergijske reakicije na komponente vakcine u proslošti, ili ako ste imali ozbiljnu alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine. Naravno, vakcinišu se sve starije osobe, jer je njima i najpotrebnija.  Vakcinacija se u stvari obavlja po tacno utvrđenom redosledu, započelo se od starijih od 80 godina, pa kad su se oni vakcinisali preslo se na starije od 70 godina, a  trenutno se vakcinišu svi stariji od 60 godina“, kaže Zarić.

„Dojenje nije kontraindikacija za vakcinu ovde, znači preporučuje se dojiljama. Sto se tice trudnica, pošto nema dovoljno podataka iz kliničkih studija o bezbednosti vakcina kod trudnica, stav je da se generalno ne daje trudnicama, osim ako nisu u kategoriji ugrožehih, tj. ako imaju neke udružene bolesti zbog kojih bi mogle da razviju tešku formu kovid-19, a u tom slučaju se vakcina preporučuje čak I trudnicama“, kazala je ona.

Dodala je da je „naravno tako ovde, što ne znači da ista pravila važe I u drugim zemljama, ali je u domenu regulatornog tela svake države da o kontraindikacijama odluči na osnovu pregledane dokumentacije, kao I da javnost obavesti  o tome koje su tačno kontaindikacije za svaku vakcinu koju su odobrili“.

 

Komentari

Vaš komentar