Imunološki sistem razvija dugoročnu odbranu nakon blažeg oblika kovida-19

Zdravlje 26. maj. 202107:03 > 10:2322 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Mesecima nakon oporavka od blagog oblika kovida-19, kad se nivo antitela u krvi smanji, imune ćelije u koštanoj srži i dalje su u stanju da izlučuju nova antitela protiv koronavirusa, objavili su američki naučnici u časopisu "Nature".

Nakon infekcije, imune ćelije kratkog veka generišu se vrlo brzo, pa izlučuju veće količine zaštitnih antitela.

Povezane vesti:

Paralelno sa odumiranjem imunih ćelija nivo antitela opada, ali skup tih imunih ćelija, poznatih pod nazivom dugotrajne plazmatske ćelije, ostaje u svojevrsnoj rezervi i nakon infekcije.

Većina ih se premešta u koštanu srž, objasnio je koautor studije Ali Elbedi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

On je dodao da su članovi njegovog naučnog tima dobili na uvid uzorke koštane srži devetnaestero pacijenata sedam meseci od početka blagog oblika kovida-19.

Kod njih petnaestoro otkrivene su dugotrajne plazmatske ćelije koje su lučile antitela protiv koronavirusa.

Petoro od njih podvrgnuto je drugoj biopsiji koštane srži 11 meseci od pojave simptoma, koja je pokazala da su svi pacijenti i dalje imali dugotrajne plazmatske ćelije koje luče antitela protiv SARS-CoV-2.

Elbedi je istakao da se te „ćelije zadržavaju u koštanoj srži i nastavljaju da izlučuju antitela“.

Objasnio je da se tako ponašaju od završetka bolesti i da će se to verovatno nastaviti unedogled.

„Te ćelije će nastaviti da žive i verovatno će stvarati antitela do kraja života ljudi, ali još nije u potpunosti jasno da li bismo imali isti rezultat istraživanja kod pacijenata koji su preboleli blagi do teški oblik kovida-19“, zaključili su autori studije.

Komentari

Vaš komentar