Hronična opstruktivna bolest pluća – pušenje glavni uzrok

Zdravlje 16. nov 202208:444 komentara
Izvor: Shutterstock

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) jedna je od najčešćih bolesti pluća kojoj je glavni uzrok pušenje, a od nje oboleva oko 10 odsto stanovništva, ističu stručnjaci povodom Svetskog dana HOBP koji se ove godine obležava 16. novembra.

Bolest karakteriše teško disanje usled smanjenog protoka vazduha kroz disajne puteve, umor i kašalj sa iskašljavanjem. Reč je o progresivnoj bolesti koja se može sprečiti i lečiti, a obeležava je trajno smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve.

Povezane vesti

Usled bolesti dolazi do promene u disajnim putevima i samim plućima koje nastaju kao posledica dugotrajnog udisanja štetnih čestica što dovodi do trajnih i nepopravljivih oštećenja.

Primećuje se sve veća zagađenost vazduha, kako u gradskim, tako i u ruralnim područjima. Ne bi bilo iznenađujuće da i to postane jedan od uzroka HOBP.

Simptomi

Tipični simptomi su hronični kašalj, iskašljavanje gustog sekreta obično bele boje i zapaljenja disajnih puteva.

Karakteristični znaci opstrukcije disajnih puteva su: zamor pri naprezanju, noćni kašalj, osećaj gubitka vazduha, dispneja, periferna cijanoza, centralna cijanoza.

Kod pregleda se mogu uočiti cijanoza- plava prebojenost delova tela, staklasti nokti, disanje usnama.

Komplikacije koje se mogu javiti su opterećenje desne strane srca i njegove hipertrofije. Hipertrofija desne komore dovodi i do dilatacije, što šrouzrokuje edeme, povećanje jetre i venski zastoj.

Pacijenti često dobijaju i zapaljenje pluća. Usled opstrukcije javlja se i emfizem pluća.

Cilj lečenja je sprečavanje pojave tegoba i njihovo uklanjanje, smanjenje učestalosti i težine perioda pogoršanja bolesti i poboljšanje podnošenja napora.

Osnovni lekovi za uklanjanje tegoba su bronhodilatatori, najbolje primenjeni u obliku aerosola- pumpica. Kortikosteroidi deluju protivzapaljenski. U teškim slučajevima se koristi kiseonik.

Pumpice pomoću kojih se lek unosi u disanjem je najbolji, najkorisniji i najmanje štetan vid terapije jer lek deluje direktno na oboleli organ, unosi se mala doza, brzo se otklanjaju simptomi i nema neželjenih efekata.

HOBP je bolest od koje svake godine oboleva sve više ljudi i predstavlja veliki zdravstveni i socio-ekonomski problem, pa je prevencija u smislu prestanka pušenja najbolji način za smanjenje  učestalosti tog oboljenja.

Komentari

Vaš komentar