HPV vakcinu u Novom Sadu primilo prvih 418 devojčica, apel da bude besplatna

Zdravlje 31. jan 202119:3915 komentara
Podeli:

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti. I dalje smo drugi u Evropi po smrtnosti, a četvrti po oboljevanju od te vrste karcinoma. Glavni uzročnik, HPV infekcija, može se sprečiti ukoliko se devojčice na vreme vakcinišu i ako postoji organizovan skrining koji predstavlja rano otkrivanje bolesti. Udruženje ginekologa Srbije apelovalo je na institucije da vakcina protiv HPV bude dostupna svima koji žele da se vakcinišu o trošku zdravstvenog osiguranja.

Gužve pred punktovima za vakcinaciju će, očekivanja su nadležnih, pomoći u okončanju epidemije. Prvih 418 devojčica u Novom Sadu koje su od oktobra primile besplatnu vakcinu protiv HPV, mogle bi predstavljati prekretnicu u borbi protiv druge bolesti, one koja odnosi živote najviše žena u Srbiji.

U vreme kada je ona bila u tinejdžerskim godinama, vakcina nije bila dostupna. Da jeste, verovatno bi imala, kaže, bar jednu brigu manje.

Povezane vesti

„Imala sam u stvari sreću, ili sam jednostavno išla redovno na preglede i relativno brzo i lako rešila sve zahvaljujući pre svega jako dobroj doktorki koja je otišla iz zemlje i mojoj redovnoj ginekologici. Ali, ja nikad ne znam kada će se meni ponovo vratiti. Ja se sad smatram izlečenom, imala sam intervenciju, ali nikad ne znaš kad će virus u nekom padu imuniteta ponovo da proradi i počne da menja ćelije“, kaže novinarka Milica Kravić Aksamit.

Milica je novinarka koja svoje lično iskustvo, ali i informacije koje prikuplja koristi da podigne svest o važnosti prevencije. A jedina potpuno efikasna je vakcina, u svetu dostupna već 15 godina.

„Ne samo da mi kao obični ljudi to ne prepoznajemo kao problem i nismo edukovani i ne znamo koja je važnost redovnih pregleda, nego sistem to ne prepoznaje i onda – kakvu poruku nam šalje“, kaže ona.

A bar jedna karika u sistemu prepoznala je važnost ove priče. Institut za javno zdravlje Vojvodine je zajedno sa Domom zdravlja pokrenuo projekat besplatne vakcinacije za devojčice od 12 do 18 godina. Tražili su i dobili sredstva, pa vakcinisali 418 devojčica.

„Za nekih šest dana je ovde kod nas vakcinisano 100 devojčica uzrasta od 14 do 18 godina. Paralelno je počela u Domu zdravlja vakcinacija devojčica mlađeg uzrasta. I mogu vam reći, u situaciji gde je tako bilo, roditelji su imali razna pitanja kako će to zbog korone funkcionisati, mi smo prezadovoljni i to je ono što želim da naglasim“, kaže Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje.

Besplatnih vakcina ima za još četrdesetak devojčica, a u Institutu najavljuju da će projekat svakako ponoviti. On predstavlja prapočetak vakcinacije protiv HPV u Srbiji. U zemljama gde se vakcina uveliko koristi, poput Australije, rak grlića materice skoro je iskorenjen. Zašto vakcina, koja košta između 200 i 300 evra, kod nas nije dostupna svima, prošlog januara RFZO je pitala sociološkinja Ana Pataki.

„Odgovor koji sam dobila bio je da je vakcina protiv HPV na listi preporučene, a ne obavezne imunizacije, te stoga RFZO nema obavezu nabavke ove vakcine. Međutim, ona je najčešće nepristupačna devojkama i ženama i predstavlja ogroman izdatak u kućnom budžetu i redovnoj potrošačkoj korpi. Pomnožite to sa nekoliko puta, ukoliko imate više devojčica u porodici“, kaže Pataki.

Dakle, imamo Nacionalni program borbe protiv raka, ali ne i sistemsko rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena. Da je ono neophodno upozorilo je i Udruženje ginekologa, a doktorka Štrbac dodaje – uz obaveznu edukaciju.

Nesumnjivo, kaže, to je najvažnija stvar koju roditelji mogu učiniti za svoje dete.

Komentari

Vaš komentar