Greške koje žene često prave, a mogu da naškode zdravlju očiju

Zdravlje 22. nov 202220:24
Izvor: Shutterstock

Uvijanje, lepljenje i premazivanje samo su neke od stvari koje radimo s našim trepavicama. Iako su oči i područje oko njih vrlo ojetljivi, ipak se ne bojimo da se podvrgnemo raznim tretmanima za ovaj deo tela.

 

Stručnjaci za lepotu zato upozoravaju da postoje neke navike koje mogu da naškode našem zdravlju.

Trljanje očiju

Šminkerka Debi Lou kaže da iako se trljanje očiju može činiti bezopasnim, prejako trljanje može da dovede do stanjivanja rožnjače, da prouzrokuje pucanje krvnih sudova i može da rezultira krvavim očima i tamnim kolutovima ispod očiju.

„Stanjivanje rožnjače s vremenom može da postane problem koji će se odraziti na vid“, dodaje Lou.

Preterano korišćenje ekstenzija

Nakon što jednom uradite ekstenziju trepavica, teško je vratiti se na staro.

Međutim, imajte na umu da prečeste ekstenzije mogu da prouzrokuju infekciju oka, alergijske reakcije i oštećenje prirodnih trepavica, prenosi Index.hr.

Prečesto nošenje maskare

S vremena na vreme treba odmoriti oči. Ako trepavice prečesto premazujemo maskarom, one mogu da postanu oštećene i da opadaju.

Povezane vesti

Takođe, prečesto nošenje maskare prouzrokuje oštećenje suznog filma i infekcije oka.

„Problem može da bude način skidanja maskare. Birajte uljana sredstva za uklanjanje maskare i nemojte preagresivno trljati to područje“, upozorava Lou.

Skidanje veštačkih trepavica

Ako nosite veštačke trepavice, njihovo skidanje trebalo bi da prepustite stručnjaku ili da trepavice prvo navlažite vodom da lepak popusti.

Naglo čupanje trepavica ukloniće i vaše trepavice, ali i dovesti do oštećenja folikula dlake, pa nove trepavice možda više neće rasti.

Deljenje maskare

Kao ni bilo koju šminku, nemojte deliti ni maskaru.

„Deljenje kozmetike, naročito maskare, senke i olovke za oči, može da dovede do infekcije stafilokokom ili konjunktivitisa“, tvrdi Lou.

Dok će konjunktivitis biti neprijatan i zatvoriti vaše oko, infekcija stafilokokom može da bude bolna i i da prouzrokuje rane i crvenilo kapaka.

Komentari

Vaš komentar