Gosti N1: Kovid produžio liste čekanja i „ukinuo“ prevenciju

Zdravlje 04. jul. 202112:10 > 12:1343 komentara
Podeli:

Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije i Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta govorili su u Novom danu o listama čekanja koje su produžene tokom pandemije. Pilipović kaže da se najduže čeka na operacije, a posle toga na kontrolne preglede. "Ono što ne vidimo i često zaboravljamo je nedostatak prevencije. Imali smo slabu prevenciju i pre kovida, a za vreme kovida nikakvu, to je nešto što ćemo plaćati mnogo, čak više nego sve drugo, bojim se", kaže on.

Prema poslednjim podacima RFZO, na listi čekanja za neku dijagnostičku proceduru ili operaciju trenutno je više od 50 hiljada osoba. Pilipović kaže da su to podaci koji su registrovani, kao i da su „realni podaci zapravo mnogo veći“.

„Broj ljudi koji čeka je mnogo veći, tu imamo ljude koji i ne odlaze kod lekara već godinu dana“, kaže on.

Panić ističe da je „evidencija odavno sporna i problematična“, kao i da su „liste čekanja već više puta bile tema“.

„Pored toga što je veliki broj v.d. direktora, loši kadrovi su postavljeni… Bojim se da sve ide ka tome da primarna zdravstvena zaštita postane privatizovana“, kaže on.

Pilipović dodaje da se najduže čeka na operacije, a posle toga na kontrolne preglede.

„U vreme pandemije jedan veliki broj tih kontrolnih pregleda je preuzela privatna zdravstvena zaštita, što je dobro, kad nije moglo drugačije. Kontrolni pregled košta otprilike pet do 10 hiljada dinara, to je nešto što većina naših građana može da plati kad je frka, a operacija najprostija košta više od dve hiljade evra i to gotovo niko ne može da plati, da ne govorimo o komplikovanijim operacijama kardiološkim koje koštaju i 20,30,50 hiljada evra“, kaže Pilipović.

Mišljenja je da nas očekuje „veoma loša i teška slika“.

„Mi se neozbiljno odnosimo prema kovidu, mislimo da je to završeno, a nije nažalost, i bojim se da ćemo najesen imati jako lošu situaciju. Moramo da zamolimo mlade ljude da se zbog nas starijih vakcinišu“, kaže on.

Panić kaže da „već treći ili četvrti put negde očekuje da je ovo stalo“.

„Ali sve prognoze goovre da nemamo dovoljan kolektivni imunitet i da novi sojevi i popuštanje u merama i opuštanje građana će dovesti do novog talasa. Ja se nadam da on neće biti ni približno kao onaj u novembru i februaru, ali imaćemo pritisak na zdravstveni sistem“, kaže Panić.

Pilipović kaže da je „naš zdravstveni sistem i pre pandemije bio u jednom stanju koje nije bilo zavidno“.

„Pandemija je ogolila mnoge probleme, ali je donela i neke dobre stvari“, kaže.

Ističe da „pacijenti danas trpe i u Nemačkoj i SAD“.

„Pandemija je pogodila ceo svet“, kaže.

„Stalno govorimo o onome što nam je pred očima, ono što ne vidimo i često zaboravljamo je nedostatak prevencije. Imali smo slabu prevenciju i pre kovida, a za vreme kovida nikakvu, to je nešto što ćemo plaćati mnogo, čak više nego sve drugo, bojim se“, kaže on.

Dodao je da se zalažu da država promeni strategiju zdravstva i da se više okrene prevenciji u zdravstvenoj zaštiti.

Panić kaže da su se u Kraljevu vratili u puni program, ali da će problema biti jer „imaju mnogo neiskorišćenog odmora, kao i mnogo prekovremenih sati“.

Komentari

Vaš komentar