Glavni simptomi omikrona, jedan se bitno razlikuje od dosadašnjih sojeva

Zdravlje 14. dec. 202108:43 > 15. dec. 2021 15:267 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

S pojavom novog soja, omikrona, glavno pitanje je koliko je zarazniji u odnosu na druge sojeve. Do sada je omikron otkriven u 63 zemlje sveta, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da će u zaraznosti premašiti delta soj. Izgleda da su stručnjaci manje zabrinuti zbog ozbiljnosti i simptoma omikrona.

Iz SZO su rekli da je omikron blaži u odnosu na delta varijantu.

Povezane vesti

„Još uvek su ograničeni podaci koje imamo o omikronu. Iako preliminarna istraživanja iz Južne Afrike kažu da je manje opasan od delte, a svi slučajevi zabeleženi u Evropi bili su ili blagi ili asimptomatski, još je nejasno koliko bi omikron mogao da bude manje zarazan. Potrebno je više podataka da bismo razumeli koliko je ozbiljan“, rekli su iz SZO.

I dok novi soj, pun mutacija, jeste zarazan, simptomi su za sada blagi. Jedan od glavnih znakova zaraze omikronom jeste bol u telu. Prema rečima lekara opšte prakse dr Unbena Pilaja iz Južne Afrike, noćno znojenje praćeno jakim bolovima u telu moglo bi da ukaže na zarazu omikronom.

Bol u telu je znak infekcije. To je znak upale koju pokreće vaš imunski sistem, dok se bori protiv stranog patogena. Iako je infekcija prethodnim sojevima mogla da prouzrokuje bol u telu, ipak je bila ređa od, na primer, temperature i kašlja.

Jedan od najpoznatijih simptoma kovida-19 je gubitak čula mirisa i ukusa, ali kako kaže dr Anželik Kuce, doktorka koja je prva otkrila omikron soj, gubitak čula mirisa i ukusa kod novog soja nije tako čest.

Blaga temperatura, jak bol u telu, umor, grebanje u grlu umesto grlobolje, kao i noćno znojenje neki su od uobičajenih simptoma omikrona, prenosi Times of India.

Osim toga, kovid-19 uopšteno napada sistem organa za disanje i te teške infekcije mogu da prouzrokuju uporan suvi kašalj, otežano disanje, bol u prsima i nizak nivo kiseonika u krvi, što nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar