Francuski Sanofi će proizvoditi deo vakcina Fajzer/Biontek

Zdravlje 27. jan. 202113:30 > 12:123 komentara
Podeli:
Foto: Screenshot

Francuski proizvođač lekova Sanofi saopštio je da će pomoći u proizvodnji 125 miliona doza vakcine protiv koronavirusa koju su razvile kompanije Fajzer/Biontek. 

Kompanija Biontek, sa sedištem u Nemačkoj, od ovog leta će deo proizvodnje svojih vakcina imati u pogonima kompanije Sanofi u Frankfurtu.

Povezane vesti

„Svesni smo da što su ranije dostupne doze vakcine, to više života može biti sačuvano“, rekao je u izjavi izvršni direktor Sanofija Pol Hadson i dodao:

„Odlučili smo da podržimo Fajzer/Biontek u proizvodnji njihove vakcine protiv kovida-19  kako bismo pomogli u rešavanju globalnih potreba, s obzirom na to da imamo tehnologiju i uređaje za to. Kao i uvek, naš glavni prioritet je da usmerimo svoje napore i sposobnosti u borbi protiv ove globalne pandemije. Prvo i najvažnije, uradićemo to nastavljajući da razvijamo sopstvene kandidate za vakcinu protiv kovida-19 paralelno sa ovom industrijskom saradnjom“.

Naučnici iz Sanofija takođe razvijaju dva kandidata za vakcinu kako bi pomogli u sprečavanju i kontroli kovid-19, piše CNN.

Jedan, sa britanskim GlakoSmithKline (GSK), odložen je do kraja ove godine nakon što je pokazao nedovoljan imunološki odgovor kod starijih osoba, ali kako kažu iz kompanije Sanofi faza dva ispitivanja sa poboljšanom formulacijom treba da počnu u februaru.

Još jedna vakcina na kojoj kompanija radi je sa američkom firmom Translejt Bio koja koristi tehnologiju mRNA, poput  kompanija Fajzer i Biontek. Očekuje se da će ispitivanja prve faze početi do aprila ove godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar