Fizioterapeut: Učestale povrede zbog leda, stariji se duže oporavljaju od mlađih

Zdravlje 25. jan 202213:55 > 14:05
Podeli:

Sa ledenim danima povećana je opasnost od pada, a povrede mogu da budu i veoma ozbiljne, pa čak mogu da budu i za hospitalizaciju. O oporavku nakon povreda i koliko može da traje, za N1 govori fizioterapeut Milan Aslimoski iz Fizio Tima.

U poslednjih par dana zbog površina prekrivenih ledom povećan je broj pacijenata koji dolaze na pregled kod ortopeda,i to u celoj Srbiji. Najčešće su u pitanju povrede ruku, nogu i kukova, od iščašenja do preloma.

Povezane vesti

„S obzirom na to da je vreme ovakvo kakvo jeste, i da ima snega i leda, naravno da su povrede učestale. Najčešće povrede koje se javljaju jesu istegnuća, uganuća i prelomi koji mogu da budu i zatvorenog i otvorenog tipa kod kojih je i sam oporavak teži“, kaže Aslimoski i dodaje da su ove godine povrede učestalije i zbog dužeg zadržavanja leda.

Da li možemo sami da procenimo ozbiljnost povrede prilikom pada?

Aslimosku u takvim situacijama savetuje da se pacijenti ipak obrate stručnoj osobi. Prvi pokazatelj da povreda nije tako ozbiljna,  kod povrede noge na primer, je da osoba može da stane na nogu i da može da hoda. Ali bi trebala da se obrati stručnom licu za dalji savet.

Simptome koje osoba ima nakon povrede su dalji pokazatelji i tu se pravi razlika u ozbiljnosti povrede takođe.

„Ako je bol izuzetno oštar i dugotrajan, to je znak da moramo da se obratimo lekaru. Ako je povreda lakša, i ako možemo da nastavimo dalje da funkcionišemo u toku dana i taj bol koji se javio se smanjuje, možemo da ostanemo na kućnom lečenju uz dalje savetovanje doktora“, kaže fizioterapeut.

Oporavak

„Koliko će dugo trajati oporavak zavisi od komplikacija, kakva je povreda u pitanju i da li se sprovodi imobilizacija“, kaže Aslimoski.

On dodaje da „ukoliko su pitanju prelomi može da dođe i do fiksacije samih preloma što dovodi do dužeg oporavka, procenu svakako vrši lekar“.

Kod povreda, naročito kuka, kod starijih osoba oporavak jeste otežan. Kod mlađih osoba oporavak od povreda kraće traje, naročito ako je u pitanju osoba koja se bavi sportom.

„Moja preporuka je da ljudi budu više fizički aktivni, od toga će i zavisiti sama povreda. Osobe koje su manje fizički aktivne imaju veće šanse za komplikacije usled povreda“, rekao je Aslimoski za N1.

Komentari

Vaš komentar