FDA: Potrebno nam je više vremena za odluku o e-cigaretama

Zdravlje 12. sep. 202119:251 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da joj je potrebno više vremena da odluči da li će e-cigarete ostati na tržištu, Ovo odlaganje razbesnelo je pedijatre i zagovornike borbe protiv pušenja.

FDA je saopštila da je preduzela mere u vezi sa oko 93 odsto podnetih zahteva, što je nazvala „značajnim napretkom“.

Povezane vesti

E-cigarete mogu godinama da ostanu na tržištu, iako FDA nije dala zvanično zeleno svetlo. Proizvođači su dobili rok do 9. septembra prošle godine da podnesu zahteve da one ostanu na tržištu.

FDA je imala godinu dana da pregleda te prijave. Agencija kaže da im je potrebno još vremena da bi doneli odluku, piše CNN.

Dug regulatorni put

„Međutim, potrebno je još mnogo posla da se uradi da bismo dovršili preostale preglede i da bismo nastavili sa preduzimanjem odgovarajućih akcija kako bismo zaštitili omladinu od opasnosti svih duvanskih proizvoda, uključujući i e-cigarete, koje postaju najčešće korišćeni duvanski proizvod kod mladih“, rekli su vršilac dužnosti komesara FDA, dr Dženet Vudkok i Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode FDA.

Osude zbog odlaganja

„Neuspeh FDA izuzetno je razočaravajuć i dopustiće industriji da dodatno ugrozi javno zdravlje i navuče više dece na duvanske proizvode koji izazivaju zavisnost“, rekla je  Lisa Lekas, predsednik Udruženje američkog društva za borbu protiv karcinoma (ACS CAN) , navodi se u saopštenju.

„FDA je imala dovoljno vremena za pregled prijave, a odlaganje je nesavesno. Postoji veliki broj podataka koji ukazuju na negativan uticaj ovih proizvoda na javno zdravlje. Vreme da se deluje je sada“, dodala je Lekas.

Komentari

Vaš komentar