FDA odobrila prvi oralni lek za lečenje teške alopecije areate

Podeli:
Izvor: Shutterstock

Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek pod nazivom baricitinib kao prvu oralnu tabletu za lečenje teške alopecije areate, autoimunog poremećaja.

Alopecia areata izaziva privremeni ili trajni gubitak kose koji može zahvatiti bilo koju kosmatu regiju, što dovodi do emocionalnog stresa, piše Science alert.

Povezane vesti

„Pristup bezbednim i efikasnim opcijama lečenja je ključan za značajan broj osoba pogođenih teškom alopecijom“, rekao je zvaničnik FDA Kendal Markus u saopštenju.

On je dodao da ovo će ovo odobrenje pomoći da se ispuni značajna nezadovoljena potreba pacijenata sa teškom alopecijom areatom.

Baricitinib, koji proizvodi američka farmaceutska kompanija Eli Lili, poznat pod komercijalnim imenom olumiant, pripada klasi lekova koji se nazivaju inhibitori Janus kinaze. Deluje tako što ometa ćelijski put koji dovodi do upale.

Njegovo odobrenje za upotrebu protiv alopecije areate zasnovano je na rezultatima dva randomizovana, kontrolisana klinička ispitivanja koja su uključivala ukupno 1.200 odraslih osoba sa teškom alopecijom.

Svako ispitivanje je podelilo učesnike u tri grupe: placebo grupu, grupu koja je primala dozu od dva miligrama svakog dana i grupu koja je primala dozu od četiri miligrama svaki dan.

Posle 36 nedelja, skoro 40 odsto onih na višoj dozi povratilo je 80 odsto kose na glavi, u poređenju sa oko 23 odsto u grupi sa nižim dozama i pet odsto u grupi koja je primala placebo.

Oko 45 odsto ljudi u grupi sa većim dozama takođe je primetilo značajan ponovni rast obrva i trepavica.

Najčešći neželjeni efekti uključivali su infekcije gornjih disajnih puteva, glavobolje, akne, visok holesterol i povećanje enzima zvanog kreatin fosfokinaza.

Prethodni tretmani za alopeciju areatu uključivali su lokalne ili oralne lekove, ali oni se smatraju eksperimentalnim i nijedan nije odobren.

Baricitinib je ranije bio odobren za lečenje reumatoidnog artritisa, a tokom pandemije kovida-19 njegova primenaje proširena na lečenje hospitalizovanih pacijenata sa kovidom-19.

Komentari

Vaš komentar