FDA: Moderna nije ispunila kriterijume za odobrenje buster doze svoje vakcine

Podeli:
Izvor: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

Naučnici iz američke Uprava za hranu i lekove saopštili su da Moderna Inc (MRNA.O) nije ispunila sve kriterijume agencije da bi dobila odobrenje za upotrebu buster doza vakcine protiv kovida-19.

Moguć razlog leži u tome, navodi Reuters, što je efikasnost prve dve doze vakcine ostala visoka.

Stručnjaci navode da se pokazalo da treća doza Moderne povećava broj antitela, ali da razlika između druge i treće doze nije dovoljna da bi se odobrila buster doza, prenosi Glas Amerike (Voice of America-VOA).

Povezane vesti

FDA obično usvaja savete svog stručnog tima, ali nije obavezna da to uradi. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) će odlučivati o tome ko treba da primi treću dozu, ako je FDA odobri.

Moderna je tražila autorizaciju za treću dozu vakcine koja je duplo slabija od prve dve doze. Kompanija je tražila odobrenje za buster za starije od 65 godina i osobe koje su u visokom riziku da se zaraze. Takvo odobrenje već je dobio Fajzer.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena najavila da je da bi do kraja godine svi odrasli mogli da dobiju treću dozu vakcine, ali je FDA ocenila da nema dovoljno dokaza da je buster doza potrebna svima.

Podaci o potrebi za trećom dozom uglavnom dolaze iz Izraela gde je većina dobila buster Fajzerove vakcine. Ali, takve studije ne postoje za vakcine Moderne i Džonson i Džonson, koji su takođe tražili odobrenje za dodatnu dozu.

Džonson i Džonson traži odobrenje za drugu dozu, jer se ta vakcina daje u samo jednoj dozi. Razmak između dve doze bi, prema predlogu kompanije, trebalo da bude dva meseca za odrasle koji su u riziku da se zaraze koronavirusom, dok se za ostale predlaže razmak od šest meseci.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar