Fauči: Potrebna nam je univerzalna vakcina protiv koronavirusa

Zdravlje 20. feb. 202117:45 > 14:273 komentara
Podeli:
Foto; Shutterstock

Budući da koronavirusi poput kovida-19 imaju pandemijski potencijal, svetu je potrebna univerzalna vakcina protiv ovog virus, rekao je dr Entoni Fauči.

„Verujem da imamo naučnu sposobnost da razvijemo ono što nazivamo univerzalnom vakcinom protiv koronavirusa“, ​​rekao je Fauči i dodao:

Povezane vesti

„Drugim rečima, potrebna nam je ona vakcina koja zaista pokriva barem sve mutacije SARS-CoV-2, ali i čitav spektar porodice koronavirusa“.

Bliski rođak virusa koji izaziva kovid-19, nazvan SARS, izbio je 2003-2004., ubivši blizu 800 ljudi pre nego što je zaustavljen. Srodni virus nazvan Bliskoistočni respiratorni sindrom ili MERS takođe povremeno ubija ljude, a nekoliko drugih koronavirusa prouzrokuje simptome prehlade, piše CNN.

„Od 15 do 30 odsto svih uobičajenih prehlada koje vi i ja svake zime imamo su koronavirusi – obično je njih četiri“, objasnio je Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

On je rekao da je verovatno da su ovi koronavirusi koji su pogodili ljudsku civilizaciju postali na kraju virusi prehlade koji su nam poznati danas.

„Shodno tome trebalo bi da nas bude sramota ako ne razvijemo univerzalnu vakcinu protiv koronavirusa“, ​​rekao je Fauči.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar