Fajzerova vakcina protiv kovida 73,2 odsto efikasna kod dece mlađe od pet godina

Izvor: Shutterstock

Vakcina kompanije Fajzer/Bajontek bila je 73,2 odsto efikasna u prevenciji kovida-19 kod dece uzrasta od šest meseci do četiri godine, pokazali su novi podaci kompanija, dva meseca nakon što je u SAD počelo uvođenje vakcina za tu starosnu grupu

Vakcina Fajzer/Bajontek odobrena je za decu mlađu od pet godina u junu, na osnovu podataka koji su pokazali da je vakcina izazvala sličan imuni odgovor kao kod starijih starosnih grupa, prenosi Reuters.

Povezane vesti

Rana analiza zasnovana na 10 simptomatskih slučajeva kovida-19 u studiji ukazala je na efikasnost vakcine od 80,3 odsto. Međutim, stručnjaci su upozorili da su podaci preliminarni zbog malog broja simptomatskih slučajeva.

Ažurirani podaci objavljeni početkom ove nedelje pokazuju da je 13 dece imalo kovid-19, najmanje sedam dana nakon što su primili treću dozu vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, u poređenju sa 21 slučajem onih koji su primili placebo.

Većina slučajeva uzrokovana je varijantom omikron BA.2 koja je bila dominantna u martu i aprilu, kada je studija sprovedena.

Iz Fajzera i Bajonteka su takođe rekli da pripremaju aplikaciju koja traži odobrenje SAD za takozvanu bivalentnu vakcinu koja cilja BA.4/BA.5 podvarijante omikrona za decu mlađu od 12 godina.

Kompanije su u podnele zahtev za američko odobrenje za bivalentnu vakcinu kao dopunsku vakcinu za one od 12 i više godina.

Fajzer je rekao da će pedijatrijsko ispitivanje vakcine prilagođene omikronu početi na jesen i da će raditi sa regulatorima kako bi utvrdili koji su podaci potrebni za autorizaciju.

Komentari

Vaš komentar