Fajzer započeo ispitivanje vakcine protiv gripa koristeći mRNK tehnologiju

Zdravlje 28. sep. 202110:533 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Američka farmaceutska kompanija Fajzer objavila je da je započela kliničko ispitivanje u sklopu kog će testirati vakcinu protiv gripa koristeći istu, mRNK tehnologiju, koja je korišćena i za njihovu vakcinu protiv kovida-19.

Naučnici nameravaju da poboljšaju postojeću generaciju vakcina protiv gripa, čija je efikasnost između 40 i 60 odsto u borbi protiv bolesti koja može da prouzrokuje i do 650.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Povezane vesti

„Pandemija kovida-19 omogućila nam je da primenimo ogromne naučne potencijale tehnologije mRNK“, rekla je Ketrin Jansen, koja je vodila istraživanja vakcine u kompaniji Fajzer.

„Grip je i dalje područe medicine u kom vidimo potrebu za unapređenim vakcinama, što bi moglo da poboljša njihovu efikasnost bez obzira na sezonu, a verujemo da je mRNK idealna tehnologija za  sprovođenje ovakvog izazova“.

U sklopu rane faze studije biće angažovano više od 600 Amerikanaca starosti od 65 do 85 godina, stoji na veb stranici kompanije, na kojoj su objavljeni podaci o istraživanju.

Konkretno, Fajzerovi stručnjaci žele da uporede bezbednost i nivo imunološke reakcije organizma na vakcinu na bazi mRNK za novonastale rekombinovane viruse gripa u različitim količinama u odnosu na dosadašnje konvencionalne licencirane vakcine  za četverostruko rekombinovani virus.

Uobičajene sezonske vakcine protiv gripa uopšteno nastaju uzgojem virusa u kokošjim jajima ili u ćelijama sisara.

Virusi se inaktiviraju i obrađuju da bi se pretvorili u vakcinu. Taj proces je pun izazova, a jedan od njih je proizvodnja vakcina koje izazivaju snažan odgovor i praćenje promena u virusima. Kad je u pitanju vakcina za sledeću sezonu gripa stručnjaci moraju da predvide najbolje podudarnosti šest meseci unapred.

Prednost mRNK tehnologije je u tomu da joj treba samo genski sled virusa ili njegov određeni deo, što omogućava bržu i fleksibilniju proizvodnju vakcina.

Fajzerovi naučnici su rad na vakcini protiv gripa na osnovu mRNK započeli su oš 2018. godine u saradnji sa nemačkim partnerom Biontekom.

U budućnosti Fajzer planira da istraž vakcine na osnovu mRNK i u borbi protiv ostalih respiratornih virusa, ali i karcinoma i genetskih bolesti.

I Moderna radi na sličnoj vakcini protiv gripe na bazi mRNK, kao i na vakcini protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV), koji često pruzrokuje infekcije respiratornog sistema, a one se obično očitavaju simptomima infekcije gornjih delova respiratornog sistema poput prehlade. Ali, ovaj virus može da prouzrokuje i infekcije donjih delova respiratornog sistema, poput bronhiolitisa i upale pluća.

Komentari

Vaš komentar