Fajzer tvrdi da njihova buster vakcina štiti od omikron soja

Zdravlje 08. dec 202114:2610 komentara
Fajzer
Izvor: Tanjug / AP, Lynne Sladky

Kompanija Fajzer saopštila je da bi buster doza njihove antikovid vakcine mogla da štiti od omikrona, novog soja koronavirusa iako izgleda da su prve dve doze znatno manje efikasne.

Povezane vesti:

Fajzer i njegov partner Biontek naveli su da testovi u laboratoriji pokazuju da buster doza povećava 25 puta takozvana neutralizujuća antitela protiv omikrona.

Fajzer je objavio preliminarne laboratorjiske podatke u saopštenju za novinare, ali one još nisu prošle naučnu proveru.

Kompanije već rade na pravljenju vakcine za omikron u slučaju da bude potrebna.

Naučnici spekulišu da bi visok skok antitela koji se pojavljuju sa trećom dozom antikovid vakcina mogao da bude dovoljan da se suprotstavi svakom smanjenju efikasnosti vakcina.

Nivo antitela pokazuje koliko dobro vakcina može da spreči infekciju od korona virusa ali oni predstavljaju samo jedan sloj odbrane imunog sistema. Fajzer je naveo da dve doze vakcina i dalje mogu da stvore zaštitu od teškog oblika bolesti.

„Iako dve doze vakcina mogu da pruže zaštitu od teškog oblika bolesti izazvanog sojem omikron jasno je iz ovih preliminarnih podataka da se zaštita maksimalizuje sa trećom dozom naše vakcine“, rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar