Fajzer i Bajontek žele da razviju vakcinu protiv herpesa zostera na bazi mRNK

Zdravlje 06. jan 202208:511 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nemačka farmaceutska kompanija Bajontek i njen američki partner Fajzer žele zajedno da razviju vakcinu protiv herpesa zostera. 

Vakcina bi se zasnivala na tehnologiji mRNK koja se sada koristi za vakcinu protiv koronavirusa,  objavile su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Povezane vesti

Početak kliničkih ispitivanja očekuje se u drugoj polovini godine.

Herpes zoster izaziva virus koji inače izaziva vodene kozice, ali nakon preležanih  vodenih kozica virus ostaje u organizmu i može da se aktiviri kasnije u životu.

Simptomi aktiviranog virusa su jak bol duž zahvaćenog živca, a kasnije se pojavljuju mehurići na koži. Najčešće se javlja kod starijih osoba i onih sa oslabljenim imunskim sistemom. U pet odsto bolesnika bol može daugo da potraje.

Vakcina protiv herpesa zostera postoji, ali je vektorska.

Bajontek i Fajzer žele da razvijui novuvakcinu koristeći antigensku tehnologiju, a planiraju i da podele troškove razvoja i budući profit.

„Ovom saradnjom obe kompanije žele daiskoriste svoju stručnost i mogućnosti da razviju novu, efikasnu mRNK vakcinu protiv herpesa zostera“, rekao je osnivač i šef Bajonteka Ugur Sahin.

Kao i u slučaju vakcine protiv koronavirusa, Fajzer će imati marketinška prava na potencijalnu vakcinu u svetu osim u Nemačkoj i Turskoj gde će marketinška prava pripasti Bajonteku.

Komentari

Vaš komentar