Fajzer/Biontek počeli testiranje vakcine protiv kovida-19 na trudnicama

Zdravlje 19. feb. 202110:07 > 10:094 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Kompanije Fajzer/Biontek započele su međunarodnu studiju sa 4.000 učesnica kako bi procenili bezbednost i efikasnost svoje vakcine protiv kovida-19 kod zdravih trudnica.

Trudnice su pod većim rizikom od razvoja teškog oblika kovida-19, a mnogi zdravstveni radnici rekli su da neke žene u visoko rizičnim profesijama uzimaju vakcinu protiv koronavirusa čak i bez dokaza da je ono za njih bezbedno.

Povezane vesti

Prošle nedelje američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao je na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcine protiv kovida-19.

Bioetičari, stručnjaci za vakcine i zdravlje majki godinama su tvrdili da bi trudnice trebale da budu  rano uključene u ispitivanja pandemijskih vakcina, tako da ne bi trebale da čekaju dugo nakon što se dokaže efikasnost za opštu populaciju.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih američkih ispitivanja za dobijanje odobrenja za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida-19.

Proizvođači lekova rekli su da prvo trebaju da obezbede efikasnije i bezbednije vakcine  za opštu populaciju.

U SAD regulatori zahtevaju od proizvođača lekova da sprovedu sigurnosne studije na trudnim životinjama pre testiranja vakcina na  trudnicama kako bi bili sigurni da ne štete fetusu i da ne mogu dovesti do pobačaja. Kompanije su rekle da te studije nisu otkrile nove rizike.

Trudnice u SAD već su dobile prve doze vakcina, rekle su kompanije.

Nova studija testiraće trudnice uzrasta od 18 godina i više u SAD, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambiku, JAR, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će primiti vakcinu između 24 i 34 nedelje turdnoće, a uzeće dve doze u razmaku od 21 dan, kao što se radilo i u većem kliničkom ispitivanju.

Ubrzo nakon porođaja učesnice koje dobiju placebo u ispitivanju imaće priliku da dobiju pravu vakcinu, rekle su kompanije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar