Evropska medicinska agencija: AstraZeneku davati mlađima od 60 godina

Zdravlje 13. jun. 202113:466 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Henry Nicholls

Evropska medicinska agencija saopštila je da bi zemlje trebalo da izbegavaju da daju vakcinu AstraZeneke protiv kovida-19 starijima od 60 godina zbog bojazni od retke pojave zgrušavanja krvi.

EMA smatra vakcinu AstraZeneke sigurnom za sve starosne uzraste, ali nekoliko zemalja članica Evropske unije ju je prestala koristiti za mlade ili su ograničili na ljude od 50 do 65 godina, prenosi Hina.

Tu su odluku donele nakon zabeleženih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađe populacije.

Vođa radne grupe EMA za kovid-19 Marko Kavaleri je rekao da je njihov stav i dalje da, „u kontekstu pandemije, korist vakcine premašuje moguće rizike“.

„Ali, s obzirom da zaraza jenjava i uzimajući u obzir da su mladi manje izloženi rizicima povezanim s kovidom-19, smatramo da bi za njih bilo bolje da koriste vakcine razvijene mRNa tehnologijom, poput Moderne ili Fajzera“, rekao je Kavaleri.

Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina, te da su Francuska i Nemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta vakcina, odlučile izbegavati AstraZeneku i za starije od 60, pa im radije nude mRNA vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar