EMA počela ispitivanje leka protiv kovida-19

Zdravlje 07. maj 202116:15 > 16:26
Izvor: Shutterstock

Dan nakon što je Evropska komisija predstavila strategiju za razvoj lekova protiv kovida-19, Evropska agencija za lekova (EMA) počela je s kontinuiranim ispitivanjem jednog leka, objavila je Komisija.

Reč je o sotrovimabu, monoklonskom antitelu razvijenom za lečenje kovida-19.

„Kontinuirano ispitivanje koje je pokrenula EMA proceniće efikasnost sotrovimaba u sprečavanju hospitalizacije i smrti, njegovu bezbednost i kvalitet“, navodi Komisija.

Povezane vesti

Kontinuirano ispitivanje brže je od redovnog jer se podaci odmah analiziraju čim stignu.

Ako EMA preporuči taj lek na kraju ispitivanja, Komisija će ga vrlo brzo odobriti.

Evropska komisija predstavila je u četvrtak strategiju za razvoj lekova protiv kovida-19 koja predviđa odobrenje tri leka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcina, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

To uključuje i zajedničku nabavku lekova i stvaranje portfelja perspektivnih lekova i potpisivanje predugovora sa proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcina protiv kovida-19.

Komisija je najavila da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lekova protiv kovida-19 i do juna ove godine identifikovati njih pet koji najviše obećavaju.

Do sada je u Evropskoj uniji odobren samo jedan lek protiv kovida-19, remdesivir. Svetska zdravstvena organizacija je zaključila da remdesivir nije efikasan kod težih oblika kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar