EMA: Veza između Džonson i Džonson vakcine i menstrualnih poremećaja ne postoji

Zdravlje 06. avg. 202119:021 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) izvestila je da njeni stručnjaci dosad nisu otkrili povezanost između vakcina protiv kovida-19 i menstrualnih poremećaja, pa je savetovala da se, kao moguće nuspojave nakon vakcinisanja vakcinom Džonson i Džonson na nalepnicu bočice dodaju tri nova stanja.

Slučajeve menstrualnih poremećaja koji su prijavljeni nakon vakcinisanja koje je proučio EMA stručni tim za bezbednost, stoji u saopštenju agencije i dodaje se da su od proizvođača vakcina zatraženi dodatni podaci.

Povezane vesti

EMA je preporučila da na nalepnicama svih bočica vakcine Džonson i Džonson budu utisnute informacije o mogućoj trombocitopeniji, vrtoglavici, tinitusu (zujanju u ušima) ili zvonjenju u ušima.

EMA istovremeno ističe da koristi od Džonson i Džonson vakcine protiv kovida-19 i dalje nadmašuju sve rizike.

Analizirana su 1.183 slučaja vrtoglavice i više od 100 slučajeva tinitusa, koji su prijavljeni nakon vakcinisanja ovom vakcinom.

Kompanija nije odmah odgovorila na Reutersov zahtev za komentar.

EMA je prošlog meseca navela redak poremećaj, Gilen-Bareov sindrom koji oštećuje živce, kao moguću retku nuspojavu vakcinisanja Džonson i Džonson vakcinom.

Isti sindrom je EMA navela kao moguću nuspojavu nakon vakcinisanja AstraZenekinom vakcinom i izvestila da prati te informacije.

Komentari

Vaš komentar