EMA odobrila upotrebu Fajzerove vakcine za decu od 12 do 15 godina

Zdravlje 28. maj 202117:43 > 18:291 komentar
fajzer vakcina
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se upotreba antikovid vakcine Fajzer/Biontek proširi na decu staru od 12 do 15 godina.

Tom odlukom se prvi put pruža mogućnost mlađoj populaciji u Evropi koja je pod manjim rizikom da ima pristup antkovid vakcini.

Marko Kavaleri, šef tela EMA koja je ispitivala vakcinu, rekao je da je ta organizacija dobila potrebne podatke da odobri vakcinu za mlađe tinejdžere i da je ustanovila da je ona jako efikasna protiv kovida-19.

Slične odluke već su donela regulatorna tela Kanade i SAD prošlog meseca, pošto se bogate zemlje približavaju ciljevima vakcinacija za odrasle i trude se da vakcinišu što je više moguće ljudi.

Odluka EMA zasnovana je na studiji od više od 2.000 adolescenata u SAD koja je pokazala da je vakcina bezbedna i efikasna. Istražitelji će još dve godine nastaviti da prate kratkoročnu i dugoročnu zaštitu i bezbednost za decu.

Većina antikovid vakcina u svetu odobrena je za odrasle koji su pod većim rizikom od ozbiljnog obolevanja i smrti od koronavirusa. Vakcinisanje dece bi moglo da bude ključno za zaustavljanje epidemije pošto su neka istraživanja pokazala da neka starija deca mogu da šire virus su asimptomatični i ne dobiju težak oblik bolesti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar