EMA odobrila povećanje proizvodnje kovid vakcina Fajzera i Moderne za EU

Zdravlje 24. avg 202116:29
Podeli:
vakcine, koronavirus, kovid-19
Izvor: Pixabay

Komitet EMA za humanu medicinu usvojio je preporuke da se povećaju proizvodni kapaciteti i snabdevanje vakcinama protiv kovida u EU.

Taj komitet je odobrio dodatni proizvodni lokalitet za vakcinu Komirnati (Comirnaty), koju su razvili Biontek i Fajzer. Ova vakcina će se proizvoditi u Sen Remiju na Avru na severu Francuske, u pogonu Delfarma koji će puniti finalni proizvod. Ta farmaceutska kompanija će proizvesti 51 milion dodatnih doza u 2021, navodi se u saopštenju Evropske medicinske agencije (EMA).

Povezane vesti

EMA je takođe odobrila novu proizvodnu liniju u proizvodnom pogonu Bionteka u Marburgu u Nemačkoj, gde će biti proizvedeno 410 miliona doza u ovoj godini.

Odobrena su nova proizvodna mesta i za vakcinu Spajkvaks, koju je razvila Moderna.

Ona će se proizvoditi u Blumingtonu u američkoj saveznoj državi Indijani, u pogonu kompanije Katalent.

Komitet EMA je, takođe, odobrio dodatne lokacije za kontrolu/testiranje i pakovanje finalnog proizvoda.

Krajem jula ovaj komitet je već odobrio povećanje obima proizvodnje na dva lokaliteta u SAD – u Moderninom pogonu u Norvudu u Masačusetsu i laboratoriji Lonza Biologics u Portsmutu u Nju Hempširu.

Sve ukupno, procenjuje se da će ove promene omogućiti proizvodnju 40 miliona dodatnih doza Spajkvaksa za snabdevanje tržišta EU u trećem kvartalu 2021.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar