EMA istražuje i retke slučajeve poremećaja nervnog sistema posle AstraZeneke

Zdravlje 08. maj 202111:03 > 11:077 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropski medicinski regulator objavio je da istražuje retke slučajeve poremećaja nervnog sistema kod ljudi koji su primili vakcinu AstraZeneke, dok vlasti širom sveta teže transparentnosti oko bezbednosti vakcine protiv kovida-19.

Odbor za bezbednost Evropske agencije za lekove (EMA), u sklopu redovnog pregleda bezbednosnih izveštaja za Vakszevriu, vakcinu AstraZeneke, analizira podatke koje je ta kompanija dostavila o slučajevima Gilen-Bareovog sindroma (GBS).

Povezane vest

Pojačana pažnja regulatora na retko imunološko stanje otvara nova pitanja o potencijalnim nuspojavama vakcina protiv koronavirusa nakon što je EMA prošlog meseca otkrila moguću vezu vakcina AstraZeneke i Džonson i Džonson sa pojavom veoma retkih krvnih ugrušaka.

Iako je EMA objavila da su koristi jeftinih i lako prenosivih vakcina britansko-švedskog proizvođača u borbi protiv smrtonosne pandemije veće od bilo kakvih rizika, nekoliko evropskih zemalja ograničilo je upotrebu vakcina za starije osobe ili su potpuno obustavile upotrebu.

EMA je navela da je GBS identifikovan kao moguća štetna pojava koju treba posebno pratiti tokom  odobrenja vakcine, dodajući da je zatražila od AstraZeneke detaljnije podatke o slučajevima.

Retko stanje 

GBS je retko neurološko stanje kod kog imunološki sistem napada zaštitnu ovojnicu na nervnim vlaknima. Većina slučajeva prati bakterijsku ili virusnu infekciju.

To stanje je već u prošlosti bilo povezano sa vakcinacijom, najviše sa kampanjom vakcinacije tokom izbijanja svinjskog gripa u SAD 1976. godine, a  kasnije i sa vakcinom korišćenom tokom pandemije gripa H1N1 2009. godine.

Ali naučnici su otkrili da su šanse za razvoj GBS-a nakon vakcinacije izuzetno male.

EMA je u takođe rekla da istražuje izveštaje o upali srčanog mišića nakon vakcinacije Fajzer-Biontekovom vakcinom, pod nazivom „Comirnaty“, i vakcinom  kompanije Moderna.

Evropski medicinski regulator navodi da trenutno nema naznaka da su ti slučajevi posledica primanja vakcina.

Obe navedene vakcine koriste novu mRNA tehnologiju za stvaranje imuniteta.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su prošle nedelje da nisu otkrili vezu između upale srčanog mišića i vakcine protiv kovida-19.

 

Komentari

Vaš komentar