EMA istražuje da li vakcina Džonson i Džonson izaziva ugruške

Zdravlje 10. apr. 202121:464 komentara
Podeli:
Izvor: Frederic J. BROWN/AFP

Evropski regulatori istražuju da li vakcina američke kompanije Džonson i Džonson protiv covida-19 izaziva neobične krvne ugruške slične onima koje izaziva vakcina AstraZeneke.

Ove nedelje, Evropska agencija za lekove (EMA) navela je moguću vezu između vakcine AstraZeneke i retkog poremećaja zgrušavanja krvi.

Povezane vesti

Za izradu vakcine Džonson i Džonson korišćena je slična tehnologija, što postavlja pitanja o mogućnosti sličnih nuspojava.

EMA navodi da istražuje izveštaje o neobičnim ugrušcima, jedan u studiji Džonson i Džonson, a drugi tokom američkog uvođenja ove vakcine, prenosi AP.

Pre davanja odobrenja za upotrebu Džonson i Džonsonu u SAD, Uprava za hranu i lekove istražila je ugrušak koji se dogodio tokom testiranja. U to vreme FDA je saopštila da će nadgledati bilo kakve moguće nuspojave jer se vakcina koristi.

Ove nedelje, evropski regulatori rekli su da su postojala tri dodatna američka izveštaja o ugrušcima sa „nekim sličnostima“ među skoro pet miliona osoba koje su primile vakcinu.

EMA je ponovila da nije jasno da li je mali broj Džonson i Džonson izveštaja povezan sa vakcinom, za koju se očekuje da će se pojaviti u Evropi za nekoliko nedelja.

U saopšenju od petka, Džonson i Džonson navodi da „nije utvrđena jasna uzročno-posledična veza između ovih retkih događaja“ i vakcina, ali da je nastavila da sarađuje ​​sa regulatorima na proceni podataka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar