EMA: Gilen-Bareov sindrom retka nuspojava Džonson i Džonson vakcine

Zdravlje 23. jul. 202119:17
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da će Gilen-Bareov sindrom (GBS) biti naveden kao retka nuspojava vakcine Džonson i Džonson.

Sindrom će biti naveden i na uputstvu o leku kako bi se podigla svest među zdravstvenim radnicima i osobama koje se vakcinišu ovom vakcinom.

Gilen-Bareov sindrom je redak neurološki poremećaj  kod kog imunološki sistem tela oštećuje nervne ćelije što može da rezultirati bolovima, utrnulošću i slabošću mišića, a u najtežim slučajevima može se javiti i paraliza. Većina osoba se u potpunosti oporavi.

Povezane vesti

EMA odbor za sigurnost (PRAC) proučio je 108 slučajeva GBS zabileženih širom sveta do 30. juna, kada je više od 21 milion ljudi primilo ovu vakcinu. Među tim izveštajima zabiležen je jedan smrtni slučaj.

Nakon procene dostupnih podataka, PRAC je zaključio da je moguća uzročno-posledična veza između vakcune Džonson i Džonson i Gilen-Bareovog sindroma.

Iako je reč o veoma retkoj pojavi, zdravstveni radnici bi trebalo da budu spremni da prepoznaju simptome ovog sindroma da bi se na vreme uspostavila dijagnoza i da bi se što pre počelo sa lečenjem.

Osobe koje su se vakcinisale ovom vakcinom trebalo bi da zatraže medicinsku pomoć ako primete simptome koji su povezani sa ovim sindromom.

EMA navodi da simptomi koji upućuju na Gilen-Bareov sindrom uključuju slabost u ekstremitetima, dvostruki vid ili otežano pomeranje očiju, poteškoće sa gutanjem, govorom ili žvakanjem, zatim probleme sa koordinacijom i nesigurnost.

Takođe se kao simptomi navode i poteškoće u hodu, trnci u rukama i nogama,slabost u udovima, prsima ili licu, problemi s kontrolom bešike i radom creva.

„Koristi vakcine Džonson i Džonson i dalje nadmašuju rizike od vakcinisanja“, ističe EMA.

Takođe, EMA je proučavala i da li je GBS povezan sa vakcinom Vakszevria, ranije poznata kao  AstraZeneka.  Podaci o proizvodu kompanije Vakszevria sada uključuju upozorenje o GBS, a PRAC i dalje pomno prati ovaj problem.

Komentari

Vaš komentar