EK: Države članice da ne pokušavaju same da nabavljaju vakcine

Zdravlje 13. jan. 202117:464 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Poverenica Europske komisije za zdravstvo Stela Kiriakides upozorila je države članice EU da ne pokušavaju da sklapaju zasebne ugovore o nabavci vakcina jer su zajedničkim dogovorom to pravo preneli na Komisiju.

„Dopustite mi da vas podsetim da ste odobravanjem sporazuma o delegiranju pregovora o nabavci vakcina Evropskoj komisiji prihvatili da nećete pokretati sopstvene postupke nabavke vakcina sa istim proizvođačima“, rekla je poverenica Kiriakides ministrima zdravstva država članica.

Povezane vesti

Države članice EU dale su u julu prošle godine mandat Evropskoj komisiji da u njihovo ime pregovora i zaključuje ugovore o nabavci vakcina.

Proteklih dana dosta je prašine podigla objava Njemačke da je zaključila bilateralni ugovor sa Biontekom i Fajzerom o nabavci dodatnih 30 miliona doza. Isto tako, Kipar je pokušao da zaključi sporazum sa Izraelom o nabavci vakcina.

„Razumem pritisak javnosti u državama članicama i strah građana, ali zaključivanjem paralelnih ugovora samo se potkopava evropski pristup koji je već dao rezultate“, rekla je poverenica.

Evropska komisija je do sada potpisala ugovore o nabavci vakcina od šest različitih proizvođača, od kojih su dva već dobila odobrenje za upotrebu, Fajzer/Biontek i Moderna.

Vakcina se raspodeljuje državama članicama u skladu s njihovim udelom ukupnog stanovništva EU.

Preliminarni razgovori zaključeni su sa još dve kompanije – Novavaks i Valneva.

Rojters je objavio da je američka kompanija Džonson & Džonson objavila je da će verovatno aplicirati za odobrenju u EU-u u februaru.

EU je naručila 200 milijuna doza od te kompanije i ima opciju da naruči još toliko.

Vakcina Džonson & Džonson prima se u jednoj dozi, za razliku od dve već odobrene vakcine za koje su potrebne dve doze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar