Efekat superheroja – koliko muškarci pate zbog nerealne slike o svom telu?

Zdravlje 07. avg 202214:055 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Iako postoji mnoštvo dokaza da se žene više ocenjuju po izgledu nego muškarci, istraživanja pokazuju da muškarci pate od istih problema.

Izgled tela je  problem mnogim muškarcima, čak i onima koju su slavni i uspešni. I slično ženama, istraživanja pokazuju da se muškarci često osećaju ili kao da su premršavi ili da imaju previše kilograma, kao i da nisu u stanju da zadovolje muški ideal.

Povezane vesti

Ali zašto muškarci danas osećaju toliki pritisak zbog svog izgleda? Čime su konkretno nezadovoljni i kako se s tim nositi? Jedno je sigurno: baš kao i izazovi sa kojima se suočavaju žene, problemi sa izgledom muškog tela dublji su od same težine.

Efekat superheroja

Zašto muškarci osećaju pritisak da izgledaju na određeni način?
Istraživanja psihijatara s UCLA pokazuju da se danas ljudi uopšteno osećaju lošije zbog izgleda nego 1970-ih. Problem prevazilazi studenta koji ide u teretanu kako bi bio uspešniji u pristupu ženama; 90 odsto muškaraca u srednjoj školi vežba bar povremeno sa specifičnim ciljem da izgradi svoje mišiće i postigne snažniji izgled.

Većina slavnih muškaraca, ali i naučnika slaže se da postoji glavni faktor koji doprinosi porastu negativne percepcije tela kod muškaraca i dečaka – ekran.

Popularni holivudski glumci nabijaju mišiće kako bi se transformisali u superjunake ili snagatore što povećava interes muške javnosti za metodama postizanja njihovih rezultata. I tu nastaje začarani krug.

Komentari

Vaš komentar