Džonson i Džonson docepljivanje efikasno 85 odsto protiv težih oblika virusa

Zdravlje 31. dec. 202109:08 > 09:13
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Docepljivanje vakcinom Džonson i Džonson 85 odsto je efikasnije u sprečavanju teških oblika zaraze omikron sojem koronavirusa, prema istraživanju sprovedenom u Južnoafričkoj Republici, gde je taj soj dominantan.

„Efikasnost vakcina protiv hospitalizacije povećava se nakon docepljivanja i dosiže 85 odsto mesec ili dva nakon dopunske doze“, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni  na stranici medRxiv.

Povezane vesti

Istraživanje koje još nije prošlo recenziju sprovelo je Južnoafričko veće za medicinska istraživanja (SAMRC) među zdravstvenim radnicima od 15. novembra do 20. decembra.

Gotovo pola miliona južnoafričkih medicinskih radnika prethodno je primilo vakcinu Džonson i Džonson u sklopu kliničkih ispitivanja i zatim je deo njih primio dopunsku dozu, između šest i devet meseci nakon prve injekcije.

Efikasnost dopunske doze protiv omikrona utvrđena je upoređivanjem grupe od 69.000 negovatelja koji su primili dopunsku dozu sa osobama koje nisu vakcinisane.

Zaštita od hospitalizacije se povećala s vremenom i prešla sa 63 odsto između 0 i 13 dana nakon docepljivanja na 85 odsto jedan ili dva meseca kasnije.

"Efikasnost vakcine protiv kovida Džonson i Džonson ostaje jaka i stabilna s vremenom, uključujući i efikasnost protiv omikron soja", ističe američka laboratorija u saopštenju.

Ranije u novembru, drugo južnoafričko istraživanje pokazalo je da vakcina Fajzer/Bajontek pruža 70 odsto zaštite protiv teških oblika zaraze omikronom, ali sa dve doze. Rezultati efikasnosti Fajzer/Bajonteka sa tri doze još nisu objavljeni.

Džonson i Džonson je takođe saopštio rezultate drugog istraživanja, na nekoliko desetina ljudi, koji su najprije vakcinisani Fajzerovom vakcinom, kako bi uporedili efekat bustera Džonson i Džonson s trećom dozom Fajzera

Dve nedelje nakon treće doze Fajzera stvara se više antitela protiv omikrona nego buster Džonson i Džonson, ali četiri nedelje kasnije antitela treće doze Fajzera padaju dok ona Džonson i Džonson i dalje rastu.

Docepljivanje vakcinom Džonson i Džonson takođe povećava broj T-ćelija više od Fajzerove treće doze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar