Dr Ostojić: Virusne upale pluća se brzo razvijaju, troje dece je na respiratoru

Zdravlje 21. okt. 202111:06 > 16:346 komentara
Podeli:

U Dečjoj klinici u okviru Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u ovom trenutku se nalazi tridesetoro dece, a troje ih je na respiratoru, izjavila je za N1 Olivera Ostojić, načelnica ove klinike. Ovaj soj je mutirao i virulentniji je za decu, istakla je.

Zašto je ovaj, nikad snažniji talas, zaraze promenio kliničku sliku kod mladih, koji su do sada kroz ovu bolest prolazili sa, uglavnom blagim, ili bez ikakvih simptoma?

„U toku noći smo imali dva prijema koja su upućena iz tercijalnih ustanova nakon pregleda i upućiveni su u našu ustanovu radi daljeg lečenja. To su deca, dva dominantna uzrasta – najmlađe bebe, bebe do mesec dana i adolescenti od 14 godina, pa na gore“, kaže dr Ostojić i dodaje: „Dominantne su umerene do teške upale pluća, jednostrane ili obostrane, kao i do sada, retki su pacijenti sa nekim drugim simptomima. Najmlađa deca, što je sreća, još uvek dobro reguju na datu terapiju, dolaze u dobrom opštem stanju sa povećanom temperaturom i blažim respiratornim simptomima“.

Nažalost, kako kaže, i tu ima izuzetaka gde i najmlađe bebe reaguju na koronu teškom upalom pluća. „Iako je retko, dešava nam se i to“, kaže dr Ostojić.

Povezane vesti

Ona se nada da to neće postati učestalo. Do sada su teži oblici bili rezervisani za gojazne adolescente.

„Ima puno zaražene dece, dece koja imaju blagu simptomatologiju, koja su na kućnom lečenju u izolaciji, tako da mi ovde primamo samo onu decu koja zahtevaju ozbiljniji terapijski tretman”, kaže načelnica.

Primećene su promene u odnosu na prethodne talase zaraze. Deca su ranije prolazila sa relativno blagim simptomima, ili bez njih. Sad vidimo i da su na respiratoru, a juče smo imali i smrtni slučaj dečaka od 16. godina.

„Ovaj soj virulentniji je za decu“

Dr Ostojić kaže da je jedan od razloga tih promena taj da je ovaj soj mutirao i da je virulentniji za decu, a da deca uglavnom nisu vakcinisana kao odrasli, pa je virus morao da traži one koje može da napadne i zarazi, a to su upravo deca i mladi.

„Ovaj talas je dao najozbiljnije kliničke slike. To su najozbiljnije upale pluća, najozbiljnija stanja dece koja zahtevaju zaista ozbiljne tretmane, što do sada nismo imali. Javljali su se sporadično i mali broj dece je imao ozbiljne upale pluće koja liče na upale pluća kod odraslih pacijenata. Sada svakodnevno dobijamo decu sa snimcima upale pluća koje su obostrane, koje zahvataju veći deo pluća i kojima je neophodno lečenje“, kaže doktorka.

Ona dodaje i da su se i ranije susretali sa ozbiljnim upalama pluća. Bilo je tih nekrotizirajućih pneumonija, pneumokoknih pneumonija koje daju ozbiljnu i kliničku sliku deteta i rengen pluća, ali ovo što se sada dešava je neobjašnjivo.

„Virusne upale pluća se tako brzo razvijaju i, na žalost, sada već vidimo da je troje dece na respiratoru, što je nismo imali od početka pandemije. Do sada smo imali jedno dete na respiratoru, a u poslednjih mesec dana troje dece i četvrto koliko znamo, takođe na respiratoru u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova“, objašnjava dr Ostojić za N1.

Na pitanje da li se prate deca posle preležane bolesti i da li se kod njih javlja postkovid sindrom, dr Ostojić kaže da pokušavaju, ali im ovi talasi ne dozvoljavaju.

„Mi smo u onim mirnim delovima epidemije počeli da pratimo postkovid pacijente, ispitivale su se sve njihove funkcije pluća, eventualno ponovo rađeni skeneri kod ozbiljnijih upala pluća. Ta deca nisu imala neke komplikacije. Žalili su se povremeno na zamor, na umor i veća deca na pad koncentracije, ali ono što je bilo na nama je da preventivno reagujemo. Svaka upala pluća koja je izašla iz naše bolnice oporavljena je izlečena. Redukovali smo kod dece fizički napor, ukoliko se bave sportom, pa ako su nas poslušali, to bi bilo dobro“.

Doktorka takođe dodaje da još uvek nemaju podatke o nekim komplikacijama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar