Dr Milenković: Povećan broj dece zaražene koronom, ima i težih oblika bolesti

Zdravlje 19. okt. 202113:27 > 13:417 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se na bolničkom lečenju od zaraze koronavirusom nalazi 79 dece, od kojih je 17 beba mlađih od godinu dana. Došlo je do toga da i deca imaju težu kliničku sliku.

Iako se do skoro mislilo da deca veoma retko obolevaju od kovida-19, ta situacija se u poslednje vreme potpuno promenila.

Povezane vesti

U poslednja dva meseca sve su češći pregledi dece koja dolaze u kovid ambulantu širom Srbije, pa je takva situacija i u Kraljevu.

O situaciji u ovom gradu, za Novi dan, govori načelnica službe za zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Domu zdravlja u Kraljevu, dr Nataša Milenković.

„U poslednja dva meseca povećan je broj dece koja dolaze u kovid ambulantu, gde imamo po dva doktora pre podne i dva posle podne. Broj pregledane dece prelazi broj od 4.200. od kojih je 3.000 testirano, a preko 1.100 je kovid pozitivno“, rekla je dr Milenković i dodala:

„To nam govori da je svako treće dete pozitivno. Uglavnom su to stariji osnovci, zatim mlađi srednjoškolci, mada imamo i mlađu decu, kao i decu mlađu od godinu dana, koja dolaze iz porodica u kojima su jedan ili oba roditelja pozitivni na koronavirus“.

Doktorka kaže da se ne zna poreklo zaražavanja, jer je virus zastupljen i u porodicama i u školama i da su kontakti dece sada intezivniji, jer se ponovo ide u školu, deca se sreću i na proslavama, ali i u večernjim izlascima.

Kada se uporedi prethodni talas, načelnica kaže da su deca i tada bila zaražena, ali ne u ovom broju i tada je bilo komplikovanih kliničkih slika i tada smo decu slali u KBC „Dr Dragiša Mišović“. Međutim, sada je broj zaržene dece povećan, jer su odrasli uglavnom vakcinisani.

Ona dodaje da su deca ranije bila i na onlajn nastavi, restorani i kafići su imali ograničeno vreme rada, pa je i to jedan od razloga manjeg broja zaražene dece u prošlom talasu.

Dr Mileković kaže da su, prema beleškama njihove ambulante, uglavnom zaražena deca 2008., 2007., 2005, godište, ali ima zabeležene i dece mlađe od godinu dana.

„Klinička slika uglavnom prolazi sa subfebrilnim stanje, temperaturom od 37,5, mada temperatura može da bude i veća, čak i 39. Javljaju se bolovi u kostima slabost i ponekad se javlja ređa stolica. I deca poput odraslih izgube čulo mirisa i ukusa. Međutim u nekim situacijama klinička slika se komplikuje. Moram da istaknem da smo mi ti koji smo zaduženi od početka, od momenta kada antigenski test pokaže da je dete pozitivno, da ga na svoju odgovornost vratimo kući, odnosno kontrolišemo kroz našu dnevnu ambulantu. Ukoliko se komplikuje klinička slika, u tom slučaju se odlučujemo za transport, za koji smo takođe odgovorni, u KBC „Dr Dragiša Mišović““, kaže dr Mileković.

Doktorka je takođe dodala da su roditelji često uplašeni i u nedoumici šta da rade u ovakvim situacijama.

„Mi imamo sreću da deca zaista imaju uglavnom blažu kliničku sliku, najčešće je to malaksalost, glavobolja i ređa stolica. Nisu isključene komplikacije, poput upale pluća, koje mi ovde ne možemo da pratimo ili druge kliničke slike koje se komplikuju, u tom slučaju ih  transportujemo dalje“, rekla je dr Milenković.

Ona je uputila i savet roditeljima u ovoj situaciji.

„Ne bi trebalo odmah, prvog dana, dovoditi dete ako je bilo u kontaktu sa zaraženom osobom i ima teperaturu. Ipak bi trebalo sačekati da se malo razvije klinička slika, biće lakše nama da odredimo terapiju, kao i da  sve propratimo, ali i roditeljima će biti lakše, jer će biti sigurni kada im dete bude zbrinuto adekvatnom antibiotskom terapijom“, rekla je načelnica za N1.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar