Doktorka savetuje – kako da bolje podnesemo vrućine

Zdravlje 02. jul 202210:48 > 10:5715 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Početak leta u Srbiji su obeležile tropske temperature zbog kojih je upaljen narandžasti meteoalarm. Povećan je broj intervencija elipa Hitne pomoći, a ima i više povređivanja u kući i napolju, kao i više saobraćajnih nezgoda.

Doktorka Danijela Jevtić kaže da je povećan broj traumatizama, saobraćajnih nezgoda, kao i da, nažalost, imamo i fatalne ishode.

„Upozoravamo da toplota u sadjestvu sa alkoholom povećava neželjene efekte, dolazi do razdražljivosti, agresivnosti, a posle do uspavanosti, usporeno se reaguje, a sekunde spasavaju život. Molimo za punu pažnju, da rasteretimo organizam. Izbalansirana hrana, dosta voća, povrća, jogurta, žitarica, da ratsteretimo organizam od masnoća, da ga ne zatrpavamo belančevinama. Da izbegavamo veliku količinu kafe, veštačke zaslađivače, energetska pića“, savetuje doktorka.

Napominje da treba uzimati hranu koja ima dosta tečnosti – lubenice, breskve dinje, krastavac, celer.

„Da se nosi flašica mineralne vode, nešto što je koncentrovan šećer, poput sušenog voća“, kaže.

Objašnjava i šta treba raditi ukoliko se neko onesvesti od vrućine.

„Stavite ga u horizontalan položaj sa podignutim potkolenicama da bismo preusmerili tečnost od nogu. Rashladite ga, stavite ga u hlad, nadoknađujemo tečnost, soli i pozovite 194“, rekla je doktorka Jevtić.

Kako kaže, mimo soli treba nadoknaditi i kalijum i magnezijum.

„Imamo povećan broj stomačnih infekcija, povraćanja, proliva. U tom smislu dobro je uzimati probiotike i vodite računa da se organizam ne preoptereti masnim, ništa masno, ništa slatko, prepečen hleb, pirinač na vodi, bareno povrće. Čim je dete malaksalo pojiti ga, staviti u hlad, koristiti temp do 10 i posle 5 sati“, savetuje doktorka.

Komentari

Vaš komentar