Doktorka sa Getea: Odziv za vakcinaciju dobar, Nemci strahuju od nuspojava

Zdravlje 18. jan. 202122:02 > 19. jan. 2021 12:08
Podeli:

Po zvaničnom istraživanju od 25. decembra, posle registracije prve vakcine, odziv u Nemačkoj za vakcinacijom je jako dobar - 2/3 građana želi da bude vakcinisano. Stariji od 55 godina, čak 71 odsto njih želi vakcinu, mlađi od 18-24 godine samo 54 odsto njih se bi se vakcinisalo. Oko 57 odsto svih njih ima određeni strah od nuspojava, ali je ipak imunizacija dobar izbor, kaže Jelena Božilović sa Instituta za medicinsku hemiju Gete univerziteta.

Kaže da su građani za vakcinaciju podeljeni u četiri grupe.

„Prvu grupu čini stariji od 80 godina i zaposleni u staračkim domovima, drugu grupu stariji od 70 i rizične grupe, treca grupa stariji od 60, dok su svi ostali u četvtoj kategoriji, jer rizik od infekcije kod njih nosi najmanje komplikacija“, kaže Božilović.

Kada je reč o strogom zatvaranju ona kaže da je lokdaun u Nemačkoj aktivan, ali procenjuje da može da bude još stroži.

„Situacija se poboljšala, bolje je od decembra. Brojevi novoobolelih sada nisu verodostojni, jer laboratorije tokom praznika nisu testirale u punom kapacitetu. Strahuje se od pojave novog soja virusa, koji je mnogo infektivniji, a već su zabeleženi slučajevi u Nemačkoj. Moguće je da Vlada odluči da uvede još strože mere, ograničavanje kretanja na 15km, obavezno nošenje maski, pojačani rad od kuće. Cilj tih mera je svođenje na 50 zaraženih na 100 hiljada stanovnika, jer se tada smatra da je moguće pratiti kontakte, kako bi se pratili putevi infekcija“, navodi ona.

Jelena Božilović, govoreći o RNK tehnologiji vakcina, kaže da se ona koristi već više od 20 godina i da je njen primarni cilj bio pronalazak terapije protiv karcinoma.

„Prvih rezultata već ima jer postoji već više vakcina protiv raka koji se ispituju na pacijentima. Ne radi se o genetskoj vakcini, jer su naši geni smešteni u DNK, a ne u RNK, tehnologija se zasniva na sopstvenom imunom sistemu, baš kao i kod tradicionalne vakcine, ubacuju se virusi, ili njihovi delovi, kako bi se izazvao imuni odgovor. Ova tehnologija ima prednosti, moguć je brži razvoj“

Ona kaže da RNK tehnologija daje 3,5 puta veći imunitet nego kod preležane bolesti.

„Istraživanja građana na 44.000 samo 0,8 od 100,000 pacijenata je imalo komplikacije, rizik od vakcinisanja je manji od rizika od infekcija. Kad neki virus ovako cirkuliše mi ćemo svi biti imunizovani ili vakcinom ili ćemo se inficirati, pa je preporuka da se vakcina primi“, rekla je ona.

Primena RNK vakcina biće nova revolucija, jednaka pronalasku prve vakcine, kaže doktorka Božilović. Ali, dodaje, i stare tehnologije će biti u primeni narednih godina. Važno je pronalaziti medikamente za viruse, pošto nisu svi u mogućnosti da se vakcinišu, navodi gošća N1.

Ona kaže da se imunizovanom osobom smatra neko ko je primio obe doze i da je tek posle druge doze prisutna kompletna imunizacija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.