Direktorka RFZO: Veliko interesovanje za HPV vakcinu, stižu nove količine

Zdravlje 15. jun 202216:15 > 16:165 komentara
Izvor: Tanjug/Jadranka Ilić

Direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević - Škodrić izjavila je da je veliko interesovanje za vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) i da su pojedini domovi zdravlja već potrošili prvu količinu vakcina, a da nove količine stižu naredne srede.

Radojević – Škodrić je, prilikom pokretanja kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“ istakla da će se distribucija novih količina HPV vakcine sprovoditi prema planu i programu koji prave epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Srbije, navodi se u saopštenju RFZO.

U Srbiji je tokom 2020. godine od raka grlića materice obolelo 1.087. žena, dok su bitku sa ovom bolešću izgubile 453 žene. U 99,7 odsto slučajeva glavni uzročnik je infekcija HP virusom, rekla je Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcina je devetovalentna i štiti od najčešćih tipova HP virusa, a što je najvažnije efikasna je i bezbedna, dodala je Boričić.

Ministarstvo nauke i prosvete podržalo je kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“, jer su škole jedan od najznačajnijih kanala informisanja dece i roditelja o značaju primene vakcine protiv HP virusa.

Komentari

Vaš komentar