Da li kofein i ljuti začini zaista mogu da ubrzaju metabolizam?

Zdravlje 02. dec. 202109:11 > 09:141 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Imati brz metabolizam znači da ste u mogućnosti da brzo pristupiti energiji iz hrane i efikasno se rešite otpada. Usporen metabolizam, sa druge strane, ima potpuno suprotan efekat.

Postoji mnogo različitih procesa, signala i složenih puteva koji kontrolišu naš metabolizam koji uključuju mozak, mišiće, ćelije i organe. Jedna od najčešćih zabluda u koje ljudi veruju jeste ona da određena vrsta hrane može da ubrza metabolizam.

Povezane vesti

Naučnici odbacuju tu ideju kao „lažnu“, a teorija da namirnice kao što su kajenski biber i zeleni čaj ubrzavaju naš metabolizam zasniva se na onome što stručnjaci nazivaju „veoma labavim naučnim tvrdnjama“.

Ono što supstance poput kofeina mogu jeste da učine dostupnim više masnih kiselina u mišićima koje će se koristiti za energiju, ali to je potpuno drugačije od konkretnog sagorevanja masti.

Metabolizam je u osnovi samo način na koji naše telo odlučuje da stvori energiju, a radi se o pretvaranju kalorija koje unosimo u energiju.

Prirodni „pojačivači“ kao što su kofein i začini u suštini ne ubrzavaju metabolizam, već pomažu korišćenju supstanci potrebnih za energiju. A krajnji cilj jačanja metabolizma zapravo nije korišćenje više energije, već efikasnost i očuvanje energije, piše Healthline.

Važno je pomenuti da je nekim namirnicama potrebno više energije za razgradnju i probavu, poput proteina i hrane bogate vlaknima.

Mala studija iz 2021. godine pokazala je da ishrana sa visokim sadržajem proteina povećava dnevnu potrošnju energije u poređenju sa ishranom sa niskim sadržajem proteina. Ali to ne znači da je vaše telo suštinski promenjeno ili da je vaše celokupno metaboličko zdravlje poboljšano,

Komentari

Vaš komentar