Da li je hleb od celovitih žitarica zaista toliko zdrav?

Zdravlje 07. avg. 202109:30 > 10:372 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Beli hleb svakako nije najbolja opcija koju možete da odaberete jer se radi o veoma prerađenoj namirnici, dok se hleb od celovitih žitarica smatra zdravijom opcijom. 

Istraživanje pokazuje da li je hleb od celovitih žitarica zaista zdrav i kakve sve efekte on može da ima na organizam.

Velika doza nutrijenata

Zbog toga što nije toliko prerađen, u hlebu od celih žitarica i dalje se nalaze korisni nutrijenti. Među njima su cink, vlakna, magnezijum, antioksidansi i vitamini grupe B. Ti nutrijenti mogu da pomognu probavi, a mogu i da preveniraju neke bolesti.

Velika količina vlakana

Od svih nutrijenata koji se nalaze u hlebu od celovitih žitarica, vlakna su najbitnija.

Povezane vesti

U jednom parčetu takvog hleba dobićete oko tri grama vlakana, što je oko 12 odsto ukupne dnevne količine koju bi trebalo da konzumiramo, piše Eat This, Not That.

Vlakna su ključna kod gubitka kilograma, regulisanja šećera u krvi i smanjivanja rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Zdravija probava

Ovo je ponovno vezano za vlakna koja su ključna za zdravu probavu. Dobre bakterije u probavnom sistemu hrane se topivim vlaknima, a to snižava nivo šećera u krvi.

Može da smanji upalne procese u telu

Nekoliko studija pokazalo je da hleb od celovitih žitarica smanjuje upalne procese u telu, a samim tim i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti..

Komentari

Vaš komentar