Da li balzam za usne može da stvori zavisnost?

Zdravlje 19. jan. 202117:45 > 16:43
Podeli:
Foto: Shutterstock

Često se može čuti da je nešto bez čega se iz kuće ne izlazi, između ostalog i balzam za usne.

Često vam se javlja potreba da stavite balzam na usne, naročito zimi, Te suve, ispucale usne zahtevaju vašu pažnju dok se ne smire.

Povezane vesti

Ali onda, samo sat ili dva nakon nanošenja, ponovno osetite istu potrebu. Osećate se kao da ste zavisni od balzama za usne, što ga više upotrebljavate, više osećate da vam treba.

Ali dermatolog dr J. Rodni iz klinike „Eternal Dermatology and Aesthetics“iz Merilenda rekla je da balzami ne izazivaju zavisnost, iako postoje razlozi zbog kojih biste mogli da ih koristite češće nego što biste želeli.

Zašto usne pucaju?

Većina kože na vašem telu je prekrivena dlačicama, a one izlaze iz folikula, koji luče ulje. Ali usne „nemaju sposobnost vlaženja iznutra prema spolja“, rekla je Rodni. Kao rezultat toga, usne mogu da ispucaju.

Ispucale usne su „upala usana koja rezultira ljuštenjem i povećanim menjanjem ćelija“ zbog nečeg poput promene vremena ili konzumiranja nečeg na šta je koža alergična, rekla je Rodni.

Upravo u tim situacijama ljudi najčešće posežu za balzamima za usne. Ali tek nakon prestanka korišćenja tih balzama otkriva se temeljna upalu.

„Tada, kad prestanete, upala se rasplamsava i ponovno ćete iskusili neprijatnost“, rekla je Rodni.

Takođe, možda ćete se dogoditi  da ne možete da prestanete da mažete usne, ako ste navikli na proizvode sa blagim steroidima, poput hidrokortizona, koji su posebno efikasni u smirivanju upala, a zatim se prebacite na nešto jednostavnije, poput vazelina.

Upravo zbog toga Rodni nikad ne koristi balzame niti ih preporučuje klijentima. To je zato što takvi proizvodi mogu da sadrže dodane parfeme i druge alergene koji pogoršavaju suvoću i upalu. Odnosno, kako ona kaže, balzami bi istovremeno mogli da budu i rešenje i problem.

Umesto toga, ona preporučuje tanak sloj vazelina, koji je nežan i sadrži samo jedan sastojak, piše Insider.

„Manje je više jer bi čak i sastojci kozmetičkih proizvoda, uključujući ruževe, mogli da sadrže alergene i da iritiraju“, rekla je Rodni.

Komentari

Vaš komentar