Crni luk – niskokaloričan čuvar našeg zdravlja

Zdravlje 27. jan. 202208:38 > 08:392 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Crni luk ima malo kalorija i bogat je kalijumom, vitaminom B6, ali i vitaminom C. Takođe je prepun antioksidanasa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala.

Ova vrsta povrća bi trebalo da traje oko dve nedelje, ako ga čuvate na hladnom, suvom i tamnom mestu. Nemojte ga čuvati pored krompira koji ispuštaju gas i vlagu koji mogu brzo da pokvare luk.

Ovo povrće je značajno za naše dobro zdravlje i trebalo bi ga češće koristiti u ishrani.

Crni luk poboljšava zdravlje srca

Konzumiranje luka može da ima zdrav uticaj na kardiovaskularni sistem.

Istraživanje je pokazalo da polifenol nazvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida.

Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i značajni su za "popravku" i zaštitu oštećenih ćelija u telu.

Povezane vesti

Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida, uključujući kvercetin, fitohemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima.

Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može da pomogne kod smanjenja upala i sprečavanja oštećenja slobodnim radikalima, što dovodi do snažnog imunološkog sistema i boljeg opšteg zdravlja.

Pomaže u smanjenju rizik od karcinoma

Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako crni luk može da imati važnu ulogu u prevenciji karcinoma.

Studija sa "Guelph University" zaključila je da je crveni luk najefikasniji u smanjenju kanceroznih ćelija kod karcinoma debelog creva i dojke, piše Real Simple, prenosi 24sata.hr.

Komentari

Vaš komentar