Četiri faze migrene koje je čine drugačijom od obične glavobolje

Zdravlje 14. okt. 202107:451 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Migrena je vrsta primarne glavobolje čija je glavna karakteristika jak, pulsirajući bol u delu glave, obično s jedne strane. Traje od nekoliko sati do nekoliko dana, a često je praćena i nekim drugim neprijatnim simptomima po kojima se, između ostalog, razlikuje od „obične“ glavobolje.

Glavobolja i migrena su veoma česti poremećaji. Sa migrenom se, po nekim procenama suoči svaka sedma osoba – kod mnogih se javi već u detinjstvu ili pubertetu o sa različitom učestalošću prati ih kroz ceo život.

Kod žena je tri puta češća nego kod muškaraca. U više od 60 odsto slučajeva se ispostavlja da je nasledna, a mada nije otkriveno šta je tačno pokretač, identifikovani su neki „okidači“ – stres, depresija ili anksioznost, hormonalne promene, neispavanost ili problemi sa snom, glad, konzumiranje alkohola, kod nekih čak i određena hrana.

Napad migrene se odvija u četiri različite faze, mada nisu uvek sve faze prisutne kod svakog napada, niti uobičajene kod svih obolelih.

Premonitorna faza – predglavobolja

Lekari premonitornu fazu nazivaju i predglavobolja ili faza prodroma. Uključuje grupu simptoma koji nisu bolni, a javljaju se satima ili danima pre nego što dođe do glavobolje, te je tako najavljuju.

Simptomi u premonitornoj fazi mogu uključivati neobjašnjive promene raspoloženja, žudnju za određenom hranom, ukočenost vrata, često zevanje, probleme s probavom, zatvor ili dijareju, osetljivost na svetlost, zvuk ili mirise. Ova faza je prisutna kod većine ljudi koji pate od migrene, ali je samo polovina njih svesna toga.

Faza aure

Faza aure javlja se kod trećine pacijenata s migrenom. Aura se odnosi na senzorne smetnje koje se javljaju pre ili tokom napada migrene. Obično traju 10 do 30 minuta. One mogu biti vizuelne, senzorne, motorne. Najčešće su vizuelne – određeni iznenadni poremećaji u vidu kao što su treptanje svetlosti na jednom ili na oba oka, zamagljen vid, crne mrlje koje se šire ili svetleće tačke, mozaički vid…

Senzorne aure podrazumevaju utrnulost, odnosno trnce koji kreću iz prstiju jedne šake, da bi se širili preko ruke i ramena sve do lica.

Motorne aure utiču na sposobnost osobe da komunicira i jasno razmišlja – nejasan ili konfuzan govor, problem da se nađe odgovarajuća reč, teškoće u razumevanju onoga što drugi govore, teškoće u pisanju reči ili rečenica, probleme sa jasnim razmišljanjem, snižena pažnja ili koncentracija.

Faza glavobolje

Migrenske glavobolje mogu varirati od blagih do teških, pri čemu fizička aktivnost i izlaganje svetlosti, zvuku i mirisima pogoršavaju bol. Ova faza je najteža, a može da traje nekoliko sati, pa čak i nekoliko dana.

Bol je uvek jak, „kljucajući“ i najčešće se javlja u predelu slepoočnice s jedne strane, ali može da se javi i na bilo kom drugom delu glave ili obostrano. Neretko je praćen preosetljivošću na svetlost i buku, na mirise, prisutna je mučnina, ponekad i povraćanje.

Postdromska faza

Postdromska faza nastupa nakon smirivanja glavobolje. Osoba se oseća iscrpljeno, umorno ili generalno loše. Razdražljiva je i neraspoložena, teško je da se fokusira i vrati na dnevni ritam. Ova faza može takođe da traje i nekoliko dana.

Za migrenu ne postoji lek, ali određeni lekovi pomažu u ublažavanju simptoma. Takođe, promene u životnom stilu, kao što su redovno vežbanje i tehnike opuštanje, mogu preventivno delovati na buduće bolne epizode.

Komentari

Vaš komentar