CDC studija: Mentalno zdravlje dece školskog uzrasta tokom pandemije

Zdravlje 27. mar. 202110:43 > 10:571 komentar
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Nastava na daljinu može da predstavlja veći rizik za mentalno zdravlje i dobrobit dece kao i roditelja, ukazuje studija koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Možda će biti potrebna veća podrška za suočavanje sa efektima pandemije.

Roditelji čija su deca pohađala onlajn nastavu ili kombinaciju ovakve nastave i odlaska u školu prijavili su povećani rizik na 11 od 17 pokazatelja blagostanja dece i roditelja, prema novoj studiji koju je sproveo CDC.

Povezane vesti

Istraživači agencije su pregledali odgovore na ankete od oktobra i novembra 2020. od 1.290 roditelja sa decom uzrasta od pet do 12 godina.

Skoro 25 odsto roditelja čija su deca pohađala onlajn nastavu ili kombinovanu nastavu prijavilo je pogoršanje mentalnog ili emocionalnog zdravlja kod svoje dece, u poređenju sa 16 odsto roditelja čija su deca išla u školu, prenosi CNN.

Takođe su rekli da su im deca bila manje fizički aktivna, provodila manje vremena napolju i provodila manje vremena sa prijateljima.

„Razlika je poput dana i noći“, rekla je Stefani Kokinos, majka dvoje dece iz Njujorka koja su na ovaj način pohađala nastavu i dodala:

„Mislim da smo normalizovali ovakav način učenja, a u njemu nema ničeg normalnog“.

Ona smatra da je to veoma štetno, naročito polazak u školu, pa onda onlajn nastava, pa opet polazak u školu. Kako ova majka navodi „zaista je teško nama odraslima da se stavimo u njihovu kožu, sa svim onim što doživljavaju“ i dodaje:

„To je kod svakog deteta drugačije. Neka deca se povlače u sebe, neka deca su nekako izgubila iskru, izgubila su duh. Neka deca više nemaju ljubav prema učenju“.

Ona dodaje i to da  se kod dece javlja glavobolja, bole ih oči. Ne dobijaju socijalnu interakciju. Njihove potrebe nisu zadovoljene, to je veliki problem“.

Uticaj i na roditelje

Ovaj trend se održao i kada su roditelji odgovarali na pitanja o sopstvenom blagostanju.

Oko 54 odsto ​​roditelja čija su deca pohađala onlajn nastavu prijavilo je emocionalnu uznemirenost, u poređenju sa 38 odsto roditelja čija su deca išla u školu.

Roditelji  dece koja su imala onlajn nastavu su takođe prijavili gubitak posla, češće od drugih, zabrinutost zbog stabilnosti posla, izazove povezane sa brigom o detetu, sukob između rada i pružanja nege detetu i poteškoće sa spavanjem.

 

Komentari

Vaš komentar