CDC: Osobe koje su vakcinisane ne moraju u karantin

Zdravlje 11. feb 202121:00 > 12. feb 2021 00:093 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Osobe koje su u potpunosti vakcinisane protiv koronavirusa, to trenutno znači sa dve doze vakcina Fajzer/Biontek ili Moderna, ne moraju u karantin ako su bili izloženi virusu, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To ne znači da bi trebalo da prestanu da preduzimaju mere predostrožnosti, saopštio je CDC u ažuriranim smernicama. Jednostavno nije neophodno da budu u karantinu, prenosi CNN.

Povezane vesti

„Potpuno vakcinisane osobe koje ispunjavaju kriterijume više neće biti u karantinu nakon izlaganja nekome ko ima kovid-19“, rekao je CDC u ažuriranim smernicama o vakcinaciji.

„Vakcinisane osobe izložene nekome za koga postoji sumnja ili je potvrđen kovid-19 ne treba da budu u karantinu ako ispunjavaju sve sledeće kriterijume“, dodao je CDC.

„Moraju biti u potpunosti vakcinisani i da prođe najmanje dve nedelje od vakcinacije, jer je toliko potrebno da se izgradi pun imunitet.

Ali CDC takođe kaže da se zaštita može smanjiti ili „potrošiti“ nakon tri meseca, tako da osobe koje su se poslednji put vakcinisale pre tri meseca ili duže od toga, bi trebale da budu u karantinu ako su bile izložene virusu nakon navedenog perioda. Takođe bi trebale da budu u karantinu ako pokažu simptome bolesti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar