CDC: Nevakcinisani zaraženi koronom u 11 puta većem riziku od smrtnog ishoda

Zdravlje 11. sep. 202110:0632 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nevakcinisani pojedinci imaju 11 puta veći rizik od smrtnog ishoda u slučaju da se zaraze koronavirusom od onih koji su primili vakcinu, navodi se u izveštaju američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), javlja Anadolu Agency.

Direktorka CDC Rošel Valenski saopštila je da se izveštaj zasniva na pregledu slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva u 13 saveznih američkih država i da su dokaz moći vakcinacije protiv koronavirusa.

Povezane vesti

Istraživanje je sprovedeno na 600.000 zaraženih punoletnih osoba i podacima iz 187 bolnica u 13 američkih država.

Studija je proučavala podatke iz poslednja dva meseca kada je visoko prenosiva delta varijanta postala dominantni soj koronavirusa u SAD, pa je otkrila da, osim što vakcina dramatično povećavaju zaštitu od smrtnih slučajeva povezanih s virusom, takođe štite i od infekcija i hospitalizacija.

Valenski je rekla da u odnosu na vakcinisane osobe, nevakcinisani pojedinci imaju otprilike 4,5 puta veću verovatnoću da dobiju kovid-19, a preko 10 puta veću verovatnoću da će biti hospitalizovani.

„Kao što smo pokazali u nizu studija, vakcinacija funkcioniše. Zaključak je sledeći, imamo naučne alate koji su nam potrebni da bismo preokrenuli ovu pandemiju“, istakla je Valenski.

Celokupni rezultati studije uskoro će biti objavljeni na veb stranici CDC.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar