CDC: Kod vakcinisane dece zabeleženo osam blagih slučajeva miokarditisa

Zdravlje 19. dec. 202121:107 komentara
Podeli:
vakcinacija
Izvor: REUTERS/Susana Vera

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopšto je da je dobio informacije o osam slučajeva miokarditisa kod dece uzrasta od pet do 11 godina koja su primila Fajzer/Bajontek vakcinu protiv koronavirusa.

Iz CDC su ranije rekli da bi stopa miokarditisa među dečacima starosti od 16 do 17 godina mogla da bude preko 69 slučajeva na milion primenjenih doza i oko 40 slučajeva na milion doza kod dečaka starosti od 12 do 15 godina, piše Reuters, prenosi Index.hr

Blaga klinička slika

Nisu otkrili da li postoji veza između slučajeva miokarditisa i vakcina. Takođe nije poznato kolika je stopa miokarditisa u toj grupi među vakcinisanom ni među nevakcinisanom decom.

Povezane vesti

Agencija je objavila da je u starosnoj grupi od pet do 11 godina bilo preko sedam miliona doza vakcina u vreme kada je pregledala podatke, sa 5,1 milion prvih doza i dva miliona drugih doza. Slučajevi su imali blagu kliničku sliku, rekao je CDC.

Slučajevi su prijavljeni u američkom sistemu za izveštavanje o nuspojavama vakcina, a CDC ih je predstavio panelu svojih stručnih savetnika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar