Čašu za četkice za zube neophodno je redovno prati

Zdravlje 17. jun 202109:503 komentara
Podeli:
Četkica za zube, beba
Izvor: Pixabay

Mnogi upravo ovaj predmet preskoče prilikom čišćenja kupatila.

Držač za četkice ili čaša u kojoj ih držite među najprljavijim je stvarima u kupatilu. A često upravo te predmete zanemarujemo prilikom čišćenja.

U jednoj studiji je testirano 30 površina u 22 kuće. Među njima je bilo u šest površina u kupatilu. Rezultati su pokazali da su na 27 odsto daski za wc pronađene plesan i gljivice, dok je isto pronađeno na čak 64 odsto držača za četkice.

Od ukupnog broja testiranih držača za četkice na njih 27 odsto nađena je koliformna bakterija koja može ukazivati na prisutnost fekalija, a na njih 14 odsto pronađene su stafilokoke.

“Držači za četkice ili čaše u kojima ih držite pružaju mnoge uslove koji su bakterijama potrebni. Tamno je, vlažno i ne čisti se dovoljno često”, rekla je Lisa Jakas, mikorbiolog.

Ako vas zanima kako fekalne bakterije uopšte mogu dospeti u držač za četkice, odgovor je prilično jednostavan. Vodu u WC-u puštate a da pre toga ne spustite dasku pa se te čestice lako prošire celom prostorijom.

Površine u kupatilu koje bi trebalo najčešće čistiti uključuju wc, lavabo, slavine, ručke i čašu za četkice. Trebalo bi je oprati sapunom i vodom ili je staviti u mašinu za posuđe. Što se četkice tiče, nju biste trebalo da operete u rastvoru hidrogena ili vodici za ispiranje usta. To bi trebalo da ubije većinu bakterija, piše Eat this.

Komentari

Vaš komentar