Britanski lekari: Skratite vremenski razmak između dve doza Fajzerove vakcine

Zdravlje 23. jan. 202122:434 komentara
Podeli:
Foto; Shutterstock

Grupa britanskih lekara uputila je pismo glavnom epidemiologu u kom traže da smanji razmak između dve doze Fajzer/Biontek vakcina sa 12 na šest nedelja.

Britanija je odlučila glavni prioritet da da vakcinaciji što većeg broja ljudi, pa je vremenski interval između prve i druge doze produžila sa tri na 12 nedelja. Na taj način vlasti žele da što većem broju ljudi daju zaštitu od koronavirusa.

Povezane vesti

Ali Fajzer i Biontek su u više navrata upozorili da nema dokaza da će vakcina zadržati zaštitna svojstva protiv virusa ukoliko se druga doza ne primeni do 21 dan nakon prve.

Udruženje britanskih lekara (BMA) u pismu Krisu Vitiju ističe da podržava odluku o primeni druge doze vakcina najduže 42 dana od prve inokulacije, pa da dužii vremenski interval nije ni u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Britanska strategija je sve izolovanija i odstupa od prakse velikog broja zemalja“, stoji u pismu.

Lekari takođe upozoravaju da, s obzirom na nepredvidljivost u nabavci, nema nikakve garancije da će doze Fajzerove vakcine biti dostupne u roku od 12 nedelja.

Viti je rekao da je odluka o produženju vremenskog intervala između dve doze donesena u interesu javnog zdravstva, u uverenju da prva doza donosi najveću zaštitu i da je zbog toga važno tom dozom što pre vakcinišu što veći broj ljudi.

Prvu dozu pomenute vakcine primilo je oko 5,38 miliona Britanaca.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar