Britanski hirurg u Tiršovoj operisao troje dece sa kompleksnim srčanim manama

Zdravlje 14. okt. 202112:42 > 12:493 komentara
Podeli:
ILIC I KOSTOLNI TIRSOVA
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je dolaskom kardiohirurga iz Londona Martina Kostolnija, koji je po osmi put u Univerzitetskoj dečjoj klinici (UDK) u Tiršovoj operisao decu iz Srbije, ostvarena ušteda od "pet, šest, sedam, osam puta" u odnosu na cenu koja bi bila plaćena da su deca poslata u inostranstvo.

Lončar je na konferenciji za novinare organizovanoj povodom Kostolnijeve posete istakao da su u pitanju izuzetno komplikovane operacije koje anomalija koje su „prava retkost i javljaju se na nekoliko miliona rođene dece“.

Dodao je da Srbija ima izvanrednu kardiohirurgiju, ali da postoje stvari za koje domaći lekari ne mogu dovoljno da se usavršavaju, i da bismo zbog toga bili prinuđeni da decu iz Srbije šaljemo u inostranstvo da se operišu, što bi koštalo „minimum 70.000 funti, evra, dolara“ plus dodatni troškovi u slučaju komplikacija.

Načelnik kardiohirurgije u Univerzitetskoj dečjoj klinici Slobodan Ilić naglasio je da je Kostolni među vodećim stručnjacima na polju lečenja mana srca i naveo da je do sada u Tiršovoj uradio 23 kompleksne operacije.

Ilić je naveo da je u protekla dva dana operisano troje dece sa kompleksnom transpozicijom velikih arterija, da je dvoje od njih već odvojeno od mehaničke ventilacije što govori o njihovom dobrom oporavku, a da je treće i dalje na respiratoru, „što je standardno za ovakav tip anomalije“.

Kostolni je ukazao da su zahvati koje je radio složene hirurške intervencije kod dece sa urođenim srčanim manama, sa loše postavljenim aortama i da podrazumevaju da se obezbedi veza koja nije postojala među njima.

Dodao je da se uspeh operacije može izmeriti time kakav je postoperativni tok i oporavak i naglasio da je zadovoljan što pacijenti uspešno oporavljaju.

Komentari

Vaš komentar