Briga o zdravlju kostiju počinje još u mladosti

Zdravlje 22. sep. 202122:17 > 22:211 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

O važnosti kostiju slušamo još od detinjstva. One su veoma žive, stalno se lome i obnavljaju, i sve to samo da bi nas podržale, održale u pokretu i zaštitile unutrašnje organe poput mozga i srca.

Kao i svemu drugom što je živo i što raste i našim kostima je potrebna pažnja i nega da bismo ostali zdravi.

Povezane vesti

Davanje prioriteta zdravlju kostiju svodi se na smanjenje rizika od osteoporoze.

Osteoporozu karakteriše smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, zbog čega kost postaje manje čvrsta i podložna prelomima.

„Pod mikroskopom, zdrava kost ima rupe i razmake, poput saća. Ali kod osteoporoze ti prostori su mnogo veći, što dovodi do gubitka gustine gostiju. Osteoporoza zapravo znači „porozna kost“.

Osteoporoza se češće javlja kod žena, a lekari napominju da mnogo toga može da se uradi za dobro zdravlje kostiju još u mladosti, počevši od uravnotežene ishrane, do redovnog vežbanja.

„Nedostatak kalcijuma i vitamina D povećaju rizik od osteoporoze, a to možemo da kontrolišemo, kao i vežbanje ili navike poput konzumiranja alkohola i cigareta, koje telo sprečavaju da iskoristi sav kalcijum“, objasnio je za Mind Body Green stručnjak za osteoporozu, dr Adam Krajtenberg.

Doktor smatra da se neki faktori ne mogu kontrolisati, a utiču na našu osetljivost na osteoporozu, kao na primer godine starosti.

„Verovatnoća obolevanja od osteoporoze povećava se s godinama, naročito kod žena. Žene su sklonije osteoporozi jer imaju prirodno lakše i manje kosti od muškaraca, a kada prolaze kroz menopauzu, smanjuje im se i nivo estrogena koji pomaže u zaštiti kostiju“, kaže dr Krajtenberg.

Kako održati dobro zdravlje kostiju?

Unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D, kombinujte uravnoteženu ishranu sa vežbanjem, to su samo neki od načina koji mogu da pomognu.

„U ranim fazama osteoporoza obično može da se otkrije testom gustine kostiju, a u kasnijim fazama može da prouzrokuje gubitak kilograma, hroničan bol, ali i prelome kostiju. Ukoliko je zahvatila kičmeni stub može da utiče na visinu i držanje tela“, kaže dr Krajtenberg.

On napominje da je najbolja prevencija briga o zdravlju kostiju još u mladosti i unos potrebnih vitamina i minerala, da bismo sprečili prelome kostiju koji često u starosti pokreću i druge komplikacije. Doktor je podsetio da polovina starijih osoba koje slome kuk nikada se ne oporave u potpunosti.

Komentari

Vaš komentar