Borba sa rakom jajnika: Simptomi nekarakteristični, redovni pregledi važni

Zdravlje 09. maj. 202211:20 > 11:524 komentara
Podeli:
Selena Ribić
Izvor: N1

Selena Ribić iz udruženja Progovori rekla je za N1 da je o svojoj borbi sa rakom jajnika odlučila da progovori kad joj je "opala kosa od hemioterapije i kad je uhvatila sebe da se krije da je neko ne vidi". Objašnjava da su simptomi vrlo nekarakteristični. "Kada se nabroje, uopšte ne podsećaju na bilo kakav rak ili nešto tome slično. Uglavnom se radi o nadimanju stomaka, problemu sa apetitom, s druge strane, naglo gojenje ili gubitak kilaže... Ja sam imala najveći problem sa bolom u bešici koji me naveo da razmišljam da nemam upalu bešike, zatim sam razmišljala šta mi je sa želucem, da nemam neki čir, u tom trenutku sam imala 24 godine i stvarno mi nije bilo jasno šta se dešava", kaže ona.

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, obeležen je juče u celom svetu. U našoj zemlji godišnje od ovog karcinoma oboli oko 800 žena, dok rak jajnika odnese više od 450 života. Svakog dana u Srbiji tri žene obole, a jedna umre od ove bolesti.

U cilju borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkrivanje bolesti, pravovremeno reagovanje, pravovremena dijagnostika, optimalno lečenje i, pre svega, svesnost simptoma.

Selena Ribić (27) iz udruženja Progovori kaže da je jako važno progovoriti o bilo čemu, bilo kakvom problemu u životu.

Povezana vest

"Odlučila sam da progovorim onog trentuka kada mi je opala kosa od hemioterapije i kad sam uhvatila sebe da se krijem po dvorištu da me slučajno neko sa kapije ne bi video. Shvatila sam da ja takav život ne mogu da živim i da borba koju vodim nije sramotna, da mi ne piše na čelu, ali da želim da piše i da želim da progovorim, da ohrabrim žene koje prolaze kroz slično da možemo dalje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, simptomi su vrlo nekarakteristični.

"Kada se nabroje, uopšte ne podsećaju na bilo kakav rak ili nešto tome slično. Uglavnom se radi o nadimanju stomaka, problemu sa apetitom, s druge strane, naglo gojenje ili gubitak kilaže... Ja sam imala najveći problem sa bolom u bešici koji me naveo da razmišljam da nemam upalu bešike, zatim sam razmišljala šta mi je sa želucem, da nemam neki čir, u tom trenutku sam imala 24 godine i stvarno mi nije bilo jasno šta se dešava", kaže ona.

Kaže da, nakon što je pandemija malo popustila, prva ordinacija u koju je otišla je bila ginekološka.

"Imala sam dobrog lekara koji je prepoznao o čemu se radi, u stvari su tumor marker i ultrazvuk potvrdili da se nešto ozbiljno dešava. Bio je period korone, teško je bilo doći do lekara, teško je bilo organizovati uopšte bilo kakve preglede, tako da sam imala sreću da sam iz manjeg mesta, gde smo mogli da dođemo na vreme do lekara", kaže.

Imala je, dodaje, veliku podršku udruženja koje ju je uputilo "kako, gde, kada, kome da se obrati".

"Mogu da kažem da je sreća pogledala da sam u realnom vremenu i brzo, jer sam mlada i lekari su ozbiljno shvatili moju situaciju, došla do toga da se operišem. A da je lako podneti - nije. Čovek dovede u pitanje svaku možda i neprospavanu noć koju je imao i svaki momenat u kome se nije posvetio svom zdravlju, podrška, upornost i to je sve što može", kaže ona.

Danas je, ističe, njeno zdravlje odlično.

"Redovno idem na preglede, pratim šta se dešava, osluškujem svoje telo više nego ikada, isto tako znam da dam sebi oduška i da uživam, najvažnije je da je sat postao godina, svaki sat je važan i svaki stres je manje bitan nego što je bio", kaže Ribić.

Ističe da je potrebno da se dosta stvari promeni i medicini i tehnologiji da bi do pravog skrining testa za rak jajnika došlo.

"Upravo zato pričamo o prevenciji, važnosti redovnih pregleda, da žene treba da posmatraju sebe, osluškuju svoje telo, samim tim će redovno ići kod lekara, opet postoji šansa da se otkrije u nekoj kasnijoj fazi, jer je postoji test, ali pregledima može da se predupredi. Imamo izvanredne lekare koje cene u celom svetu, ujedinjenim snagama možemo da dođemo do toga da se ova bolest smanji", kaže.

Test kao test i dalje ne postoji, kaže ona.

"Upravo zato ultrazvuk, tumor markeri, praćenje simptoma, svest o tome kakvi simptomi dovode do raka jajnika. To nije rak grlića materice gde imamo Papa test koji može da ukaže da ima nekih promena, ovde radimo mi i ginekolozi, to je naš skrining test za sada", kaže ona.

Prema njenim rečima, Srbija je u koraku sa svetom što se tiče terapija za rak jajnika.

"Čak i u poodmaklim fazama ove inovativne terapije mogu dosta da učine", kaže.

Komentari

Vaš komentar