Bebe plaču bez suza i mogu da spavaju otvorenih očiju

Zdravlje 18. apr. 202122:36 > 19. apr. 2021 00:37
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Novorođenče je najmanje ljudsko biće, iako tako malo i slatko može poprilično da nas zbuni.

Čak iako ste već roditelji, postoji nekoliko stvari koje takođe mogu da vas zbune, a vezane su za bebe.

Bebe imaju drugačija kolena

Kada se beba rodi njena kolena nisu ista kao i kod druge dece i odraslih. Budući da je kost vrlo kruta i sklona lomljenju, to može da oteža proces rađanja i nanese povrede. Zbog toga su kolena bebe građena od hrskavice, odnosno od istog tkiva od kog su nos i uši odraslih osoba, piše Bight Side.

Povezane vesti

Tek nakon šestog meseca života, koštane strukture polako se formiraju. Oko treće godine hrskavica na kolenima počinje da srasta u kost, a hrskavično tkivo spoji se tek oko 10. godine.

Možda mnogo plaču, ali nemaju suze

Suzni kanali beba i dalje se razvijaju nakon rođenja, tako da beba kada plače, plače bez suza.  Po rođenju, suzne žlezde rade, ali proizvode manje suza, tek toliko koliko je potrebno da vlaže oči.

Većina beba dobija suze od prvog do trećeg meseca. Iako možda još nemaju suze, novorođenčad obično plaču dva do tri sata dnevno. Ponekad to čine bez razloga, a ponekad zapravo pokušavaju da komuniciraju s vama.

Sećaju se zvukova koje su čule dok su bile u materici

Ako majka pušta pesmice bebi dok je u materici, ona još uvek može da ih se seti  kao novorođenče. Studija je pokazala da mozak beba koje su čule određenu melodiju neposredno pre rođenja snažnije reaguju na melodiju neposredno nakon što se rode i nakon četiri meseca.

Mogu da spavaju i otvorenih očiju

Iako to možda zvuči čudno, zapravo se toga ne treba bojati. Neke bebe spavaju s otvorenim očima, kao rezultat medicinskog stanja zvanog lagoftalmus.

Razlog zbog kog bebe mogu da spavaju s otvorenim očima nije poznat, ali to može da bude povezano s njihovim jedinstvenim ciklusima spavanja i provođenjem više vremena u REM fazi sna nego odrasli. Ali to je bezopasno, prilično uobičajeno i ne ukazuje na problem sa spavanjem.

Bebe više da kijaju

Kijanje pomaže bebama da pročiste zagušenje i čestice koje se nalaze u nosnim prolazima, a budući da su ti prolazi sitni u poređenju s odraslim osobama, lakše se začepe i potrebno ih je češće čistiti.

Osim ako kijanje ne prate i drugi simptomi poput temperature ili gubitka apetita, to je zdrav i važan znak da nervni sisitem vaše bebe ispravno radi.

Mogu da imaju razroke oči

Bebe se ne rađaju sa savršenim vidom, tako da  u prva četiri meseca njihove oči mogu da se kreću nezavisno jedno od drugog ili da budu razroke dok ne dobiju kontrolu mišića i nauče kako da se fokusiraju.

Za većinu beba to je normalno, ali ako su im oči još razroke i sa četiri meseca potrebno je da se posavetujete sa pedijatrom, jer bi to mogao da bude znak neurološkog problema, a ne problema sa očnim mišićima, koji se zove strabizam i pogađa do pet odsto dece i može da naruši vizuelni razvoj.

Rađaju se sa velikim očima

Bebe se uvek rađaju sa velikim očima, a to je zato što su oči jedini organ koji ne raste nakon rođenja.

Očna jabučica je ceo život iste veličine. Iako očna jabučica ne raste, vid se intenzivno razvija tokom prvih meseci. Po rođenju novorođenče reaguje na svetlo i mrak i na kontrast crno-belo, dok već sa četiri meseca može da raspoznaje boje.

Fizički komuniciraju

Iako ne mogu da govore, bebe i dalje mogu da komuniciraju fizički. Mašući, klimajući ili pokazujući. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.

 

Komentari

Vaš komentar