AstraZeneka: Naša terapija antitelima za prevenciju i lečenje kovida efikasna

Zdravlje 11. okt. 202116:241 komentar
Podeli:
Izvor: JOHAN ORDONEZ / AFP

Terapija antitelima koju je razvila AstraZeneka efikasna je u prevenciji i lečenju od kovida-19, pokazuju podaci te farmaceutske kompanije. AstraZeneka je podnela zahtev američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA) za hitnom autorizacijom preventivnog leka AZD7442, koji se sastoji od dva antitela.

Istraživanje kompanije pokazuje da je AZD7442 efikasan u sprečavanju razvoja težeg oblika bolesti kod pacijenata s blagim ili srednje teškim simptomima kovida-19.

Povezane vesti

Većina od 903 osobe koje su učestvovale u istraživanju imale su visoki rizik od teškog oblika bolesti.

Studija pokazuje da jedna doza leka AZD7442 od 600 miligrama ubrizgana u mišiće smanjuje rizik od razvoja teškog oblika kovida-19 ili smrti za 50 posto, u poređenju sa kontrolnom grupom.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju imale su simptome kovida-19 do sedam dana.

Kod onih koji su primili AZD7442 u roku od pet dana od razvoja simptoma, rizik teškog oblika kovida-19 ili smrti smanjio se za 67 posto, u poređenju s grupom koja nije primila AZD7442.

„Uz kontinuirane slučajeve ozbiljnih infekcija kovidom-19 širom sveta, postoji značajna potreba za novim terapijama poput AZD7442 koje se mogu koristiti kako bi zaštitili ranjivu populaciju od zaraze kovidom-19, a mogu sprečiti i napredovanje do teške bolesti“, kazao je Hju Montgomeri, profesor na Londonskom univerzitetskom koledžu, specijalizovan za intenzivnu medicinu.

„Ovi pozitivni rezultati pokazuju da bi prikladna intramuskularna doza AZD7442 mogla da odigra važnu ulogu u borbi protiv ove razorne pandemije“, dodao je Montgomeri, glavni autor AstraZenekinog istraživanja.

Lečenje je ocenio prikladnim za osobe koje ne mogu da se vakcinišu, koje loše reaguju na vakcine ili zbog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od razvoja težeg oblika kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar